Kompanija Meta, vlasnica Facebooka, razvija vještačku inteligenciju s ciljem kreiranja virtuelnih svjetova putem govora i prevoda između jezika, objavio je u srijedu njen izvršni direktor Mark Zakerberg.

Zakerberg je uvjeren da će „metaverzum“, futuristička ideja virtuelnih svjetova u kojima korisnici mogu da rade, druže se ili se igraju, biti nasljednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtuelna stvarnost, Zakerberg kaže da na mnogo načina predstavlja krajnji izraz društvene tehnologije.

„A ključ koji nam otvara vrata napretku je vještačka inteligencija“, rekao je Zakerberg na događaju „Inside the Lab“ koji je organizuje njegova kompanija.

Meta, rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove dijelove.

Ilustrovao je to konceptom vještačke inteligencije „Builder Bot“, koji korisnicima omogućuje da opišu šta žele da se vještačkom inteligencijom stvori. To je ilustrovao prikazom avatara na ostrvu koji je govorom naredio vještačkoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i prostirku za piknik.

„Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima“, rekao je Zakerberg.

On je takođe rekao da Meta radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svjetova u ‘prvom licu’, zajedno s konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija.

Stvara se i jedinstveni sistem vještačke inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora.

Meta je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superkompjuter vještačke inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2022. godine, biti najbrži na svijetu.

(b92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.