Motocompacto je nova verzija minijaturnog motocikla kojeg je proizvodila Honda s početka osamdesetih godina

 

Izvorni Honda Motocompo iz 1983. godine bio je sićušni motocikl na benzinski pogon dizajniran da stane u prtljažnik malog automobila i da vozačima omogući da prošire svoj domet u gradu. Umjesto da se dovezu cijelim putem, vlasnici su mogli da parkiraju na periferiji grada, izvade  svoj maleni motocikl iz prtljažnika, rasklope ga u nešto na čemu je više ili manje udobno sjediti, a zatim se voze bilo gdje u gradu.

Na sličan način danas mnogi ljudi koriste električne skutere. Slobodno možemo reći je Honda bila ispred vremena sa svojom inovacijom.

Originalni Motocompo, kao i nova električna verzija su napravljeni u minijaturnim dimenzijama i ovaj skuter se može sklopiti da stane u prtljažnik automobila.

carVertical banner - sponsored

 

Skromne performanse

 

Nemojte da očekujete ​​vrhunske performanse od Honde Motocompacto. Zapravo, bilo bi dobro da se ne nadate čak ni umjerenim performansama. Maleni sklopivi E-skuter ima još manji pogon. Motor na prednjem točku ima snagu od 490 W, a najveća brzina je samo 15 mph (25 km/h).

Baterija je navedena kao „6,8 Ah“, iako je nemoguće odrediti stvarni kapacitet baterije bez ikakvih podataka o naponu sistema. Sa baterijom od 24 V ili 36 V, to bi značilo mizerni kapacitet od samo 163 odnosno 245 Wh. Punjač od 110 V može napuniti tu bateriju za 3,5 sata, a ima čak i prostora za skladištenje punjača u „koferu“, samo u slučaju da želite puniti u kancelariji ispod svog stola.

Kao što je Honda opisala, “Motocompacto je savršen za kretanje po gradskim pejzažima i fakultetskim kampusima. Dizajniran je imajući na umu udobnost i praktičnost vozača s mekim sjedalom, sigurnim držačima za noge, spremištem na vozilu, digitalnim brzinomjerom, mjeračem napunjenosti i udobnom ručkom za nošenje. Pametna telefonska aplikacija vozačima omogućava putem Bluetooth-a podešavanje ličnih postavki, koje uključuje osvjetljenje i načine vožnje.”

„Motocompacto koristi robustan termički obrađen aluminijumski ram i točkove, LED prednja i zadnja svjetla i bočne reflektore“ , rekao je Hondin šef razvoja i proizvodnje u SAD Nik Ziraldo prednosti ovog minijaturnog motocikla.

Da bi se olakšao transport, odnosno da bi se mogao staviti u prtljažnik ili ispod radnog stola u kancelariji, neki dijelovi Motocompact-a se mogu sklopiti. Upravljač i sjedište se tako mogu uvući u kućište, dok se zadnji točak uvlači ka unutra. Takav preklopljeni motocikl ima dimenzije većeg putnog kofera – 73×54 cm, dok je njegova težina nešto manja od 19 kg.

Hondin električni motocikl bi trebalo da se pojavi na tržištu tokom novembra po cijeni od 995 dolara i biće zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim neobičnim prevoznim sredstvom.

(IT mixer)