Iako je 3D print predstavljen kao nova važna tehnologija za auto industriju, do sada nije napravljen nikakav veliki uticaj. Sada Volkswagen i Hewlett-Packard tvrde da su napravili veliki iskorak u metalnom 3D printu, pokazujući da tehnologija može ići u korak sa zahtjevima velike količine automobila.

 

HP je pokazao da Metal Jet 3D printeri mogu da naprave dosta 3D print automobilskih dijelova u razumnom roku. Kako bi proslavio lansiranje Volkswagen ID.3 – prvog električnog automobila za masovno tržište, HP je odštampao 10.000 minijaturnih primjeraka modela Volkswagen ID.3, koji su podijeljeni gostima na početku ceremonije proizvodnje u njemačkom Zwickau.

Proizvodnja minijaturnih modela ID.3 predstavlja prvu od tri faze Volkswagenovog plana 3D printa, navodi HP. Proizvođač automobila planira koristiti 3D print za strukturne dijelove svojih vozila nove generacije, navode iz HP-a. Dvije kompanije nadaju se povećanju broja proizvedenih dijelova i prelaze od izrade kozmetičkih dijelova do vitalnijih komponenti.

Krajnji je cilj proizvesti 50.000 do 100.000 dijelova godišnje, navodi HP.

Pročitajte još: 3D štampač odštampao najveći 3D brod na svijetu | Video

U početku će ti dijelovi obuhvatati predmete poput ručica mjenjača i nosača ogledala, ali HP tvrdi da će na kraju moći da proizvede „potpuno bezbjedonosno sertifikovane metalne dijelove“.

Zagovornici 3D printa nisu pronašli nedostatak potencijalnih primjena, ali automobilska upotreba dosad je bila prilično malih razmjera.

Ford je upotrijebio neke dijelove ispisane u 3D za kočnice svog malenog Mustang Shelby GT500, a ograničeno izdanje Aston Martin DBS GT Zagato ima takođe nekoliko isprintanih metalnih dijelova u svom interijeru.

I Ford i Aston već su razmatrali upotrebu 3D printa, kao način da klijentima ponude više načina personalizacije svojih automobila, jer tehnologija omogućava proizvodnju manjih serija dijelova po mnogo povoljnijim proizvodnim cijenama.

Volkswagen ID.3 mali je hatchback u veličini trenutnog VW Golfa, namijenjenog za prodaju na evropsko tržište, ali prema Volkswagenovim planovima to je tek početak, jer se planira i pregršt drugih električnih modela.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.