SpaceX planira lanisrati preko 40.000 satelita kako bi pokrio cijeli svijet superbrzom internet vezom

 

Američka privatna kompanija za svemirske letove SpaceX u ponedjeljak je u svemir lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzi internet za korisnike širom svijeta.

Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Misija, četvrta po redu i poznata kao „Starlink“, ima za cilj postaviti „sazviježđe“ satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. juna.

Pročitajte  još: Elon Musk: SpaceX mora napraviti i lansirati 1.000 svemirskih brodova kako bi naselili Mars

SpaceX je u početku ciljao lansiranje do 12.000 Starlink satelita u orbitu za globalnu pokrivenost internetom. Ali kompanija razmatra planove da poveća taj broj za još 30.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

SpaceX u ovoj ideji nije sam. Nekoliko drugih kompanija (uključujući OneWeb, TeleSat, a sada i Amazon) žele osigurati internet širom svijeta razmještajući mrežu malih satelita u niskoj orbiti Zemlje, oko 350 kilometara, lebdeći mnogo bliže Zemlji nego trenutni sateliti.

Internet sateliti poslagani i pripremljeni za lansiranje
Internet sateliti složeni i pripremljeni za lansiranje (Foto: SpaceX)

„Starlink“ bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije ‘online’, posebno u ruralnim područjima. Istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružateljima internet usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit teži oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

SpaceX će početi pružati „Starlink“ internet uslugu 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.

(IT mixer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.