Huawei planira da u Evropi pusti u prodaju novi pametni telefon iz premijum segmenta i pored toga što možda neće biti u mogućnosti da uz njega ponudi Android operativni sistem i korišćenje popularnih aplikacija, kao što je Google Maps, rekao je zvaničnik kineske kompanije agenciji Reuters.

Sam Android kao operativni sistem je “open source” i ta verzija distribuira se kao Android Open Source Project (kraće AOSP), te nije potrebna nikakva licenca za njezino korištenje. AOSP je većinom prisutan na uređajima u Kini gdje nema Googleovih usluga pa proizvođači za kinesko tržište svoje ROM-ove temelje na AOSP-u.

Verzija Androida prisutna izvan Kine dolazi s Google uslugama koje proizvođači trebaju da licenciraju od Googlea. Te usluge ne uključuju samo Google aplikacije i Play Trgovinu, nego i razne API-je koje koriste aplikacije iz trgovine, kao i pristup bezbjedonosnim ažuriranjima.

Kako navodi Reuters, od 15. maja. kada je Huawei stavljen na “listu entiteta”, kompanija ne smije koristiti Googleov Android na uređajima koji do tog trenutka nisu prošli Google sertifikaciju, u što, prema Reutersovim izvorima u Googleu, spadaju nadolazeći uređaji Mate 30 serije. Ponovo odgađanje primjene sankcija od 90 dana, koju je Huawei dobio prije neki dan, ne uključuje pravo korišćenja američkih tehnologija na budućim uređajima, već samo nastavak saradnje na postojećim, navodi Reuters.

Svjetski proizvođač pametnih telefona broj 2 se sprema da predstavi novu Mate 30 seriju svojih flegšip uređaja, i to već koliko 18. septembra, i pored toga što nije baš sasvim jasno da li će se taj uređaj naći u prodaji, rekao je agenciji izvor upoznat sa situacijom.

Huawei Mate 30, projektovan da radi u mrežama novog 5G standarda, prvi je premijum flegšip telefon koji bi trebalo da bude predstavljen nakon što je administracija Donalda Trampa u maju stavila kinesku kompaniju na crnu listu, pod optužbama da je uključena u podrivanje nacionalne bezbjednosti SAD.

Huawei je odbacio takve optužbe.

Treba napomenuti da je američki sistem sankcija kompleksan, tako da u ovom slučaju nije potpuno transparentno ni jasno ko, šta i kako može sarađivati s Huaweijem.

(IT mixer/Reuters)