Huawei je predstavio MateBook X Pro 2024 laptop, svoj prvi AI PC računar koji pokreće Intelov najnoviji čipset i njihov sopstveni operativni sistem

 

MateBook X Pro 2024 laptop radiće na HarmonyOS-u i upotrebljavaće Pangu Large Language Model, razvijen od strane Huawei-a. Ovaj LLM poseduje moćan algoritam za generisanje AI operacija. Iako je MateBook X Pro dizajniran za upotrebu sa Pangu LLM-om, Huawei naglašava da će moći da koristi i druge LLM-ove, kao što su Baidu-ov Ernie Bot i iFlutek-ov Spark.

MateBook X Pro 2024 laptop ima IPS LCD OLED ekran od 14,2 inča.  Radi na 120 Hz (sa 90 Hz) i pojačava osvjetljenost na 1.000 nita (dvostruko od onoga što LCD može učiniti). Ovo je sa 1440Hz visokofrekventnim PWM zatamnjivanjem.

Ekran prikazuje 10-bitne boje u rezoluciji 3,120 x 2,080px i podržava unos dodirom (do 10 prstiju) a posjeduje i veliki trackpad.

Novi OLED displej donosi smanjenje težine računara i poboljšanje kontrasta. Zahvaljujući tome, MateBook X Pro je težak samo 980 grama, što ga čini jednim od najlakših ultrabook-ova na tržištu.

Laptop pokreće Intel Core Ultra 9 procesor, prvi čipset ove kompanije napravljen na najnovijoj Extreme Ultraviolet Litography (EUV) opremi. Intel reklamira ovaj CPU kao neophodan element za AI PC računare, jer je u stanju da samostalno obavlja AI operacije. Zahvaljujući tome, neće biti potrebe da se AI funkcionalnost oslanja na cloud AI servere.

AI računari su vjerovatno sljedeća velika stvar u IT-u. Intel predviđa da će se do 2025. godine njihovi Core Ultra procesori naći u 100 miliona AI PC-jeva. Huawei u tim predviđanjima ima značajnu ulogu. On je treći po veličini proizvođač laptop računara na kineskom tržištu, sa udjelom od 9 procenata (podatak iz trećeg kvartala 2023. godine, koji je objavilo Canalys). Pri tome, Huawei prenosni računari imaju značajnu ulogu u kompanijskoj strategiji širenja HarmonyOS ekosistema.

Huawei MateBook X Pro 2024

Laptop radi na 70Wh Li-Po bateriji koja podržava brzo punjenje od 140W. Ako vam se baterija isprazni usred dana, uključite je na 10 minuta dovoljno da izdržite 3 sata u pokretu.

Punjenje se vrši preko USB-C konektora. Za povezivanje postoje dva Thunderbolt 4 porta, Wi-Fi 6 (ax) i Bluetooth 5.3. Web kamera snima 1080p video i radi u tandemu sa 4 mikrofona i 6 zvučnika.

Huawei MateBook X Pro 2024 dostupan je u Inkston crnoj, bijeloj i čisto plavoj snježnoj boji. Početak prodaje ovog računara zakazan je za 18. april, a koštaće oko 2000 dolara.

(IT mixer)