Huawei Technologies potpisnik je međunarodne deklaracije naziva ”Pariški poziv na povjerenje i bezbjednost u kibernetičkom prostoru”, čiji je cilj postaći kolektivno djelovanje ključnih aktera na globalnoj razini kako bi se osigurao i zaštitio globalni kibernetički prostor.

Postavši članom inicijative, Huawei se pridružio grupi od 564 organizacije koje su se javno obvezali da će osnažiti bezbjednost digitalnih proizvoda i sistema. Među članovima grupe nalazi se 67 zemalja, 139 međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, te 358 kompanija iz privatnog sektora.

Pariški poziv pokrenula je francuska vlada u novembru 2018. godine. Riječ je o deklaraciji koja potpisnike obvavezuje na saradnju na jednom od najsloženijih globalnih pitanja. Članovi rade zajedno kako bi digitalne proizvode učinili bezbjednijima, osnažili kolektivne zaštite od kibernetičkog kriminala, te promovisali prekograničnu saradnju među akterima. Osim toga, članovi inicijative obavezali su se da će poštivati međunarodne standarde odgovornog ponašanja u kibernetičkom prostoru.

Pogledajte: Amerikanci su testirali Huawei firewall i dali preporuku

Huawei kao vodeći pružilac informacijskih i komunikacijskih tehnologija značajno ulaže u istraživanje, čiji je cilj naše proizvode i rješenja učiniti što bezbjednijima. Osim toga, u toj su kompaniji odlučni u nastojanju da osiguraju i zaštite sve korisnike i klijente.

„Potraga za većom sigurnošću temelj je našeg postojanja“, istaknuo je John Suffolk, Huaweijev direktor zadužen za globalnu kibernetičku bezbjednost i zaštitu privatnosti. „U potpunosti podržavamo sve napore, ideje ili prijedloge koji mogu poboljšati otpornost i bezbjednost proizvoda i usluga namijenjenih vladama, klijentima i njihovim korisnicima. Podržavamo globalno kolektivno djelovanje na području poboljšavanja zaštita od kibernetičkog kriminala, uključujući otvorenost, transparentnost i međunarodno utvrđene standarde.“

U sklopu Pariškog poziva na povjerenje i sigurnost u kibernetičkom prostoru Huawei će zagovarati opšte prihvaćanje standarda objektivnog testiranja i provjera među prodavcima i dobavljačima tehnologije. Smatraju da će se oslanjanjem na objektivne standarde trećih strana, kako bi se testirala bezbjednost tehnologije bilo kojeg prodavca i dobavljača, da će biti sigurni da su odluke o bezbjednosti donesene na temelju činjenica, a ne emocija ili političke retorike.

Huawei će sarađivati s vladama, drugim privatnim organizacijama i prestavnicima civilnog društva kako bi promovisao mjere za izgradnju kapaciteta koje će digitalni svijet učiniti sigurnijim.

(ICT Business)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.