Narodna banka Kine je blizu da izda sopstvenu kriptovalutu.

Istraživači centralne banke intenzivno rade od prošle godine na razvoju sistema, a kriptovaluta je blizu izlaska, rekao je Mu Čhangčun, zamenik direktora odjeljenja za plaćanja Narodne banke Kine (PBOC).

Mu je ponovio nameru PBOC-a da digitalna valuta zameni M0, ili gotovinu u opticaju, a ne M2, što bi stvorilo kreditnu sposobnost i uticalo na monetarnu politiku. Digitalna valuta bi takođe podržala cirkulaciju i internacionalizaciju juana, rekao je on, a prenosi bankar.rs.

Primedbe signaliziraju da se PBOC kreće ka formalnom uvođenju sopstvene digitalne valute nakon pet godina istraživanja.

Pokušaji Fejsbuka da stvori kriptovalutu izazvao je zabrinutost kod globalnih centralnih banaka, uključujući i Narodnu banku Kine, iz koje su rekli da se digitalna imovina mora staviti pod nadzor centralne banke kako bi se spriječili potencijalni devizni rizici i zaštitio autoritet monetarne politike.

„Libra se mora posmatrati kao strana valuta i neophodno je staviti je u kineski okvir upravljanja devizama“, rekao je Sun Tianki, zvaničnik iz kineske Državne uprave za devize.

Za razliku od decentralizovane ponude zasnovane na blockchain-u, valuta PBOC-a je namjenjena tome da pruži više kontrole zvaničnom Pekingu nad finansijskim sistemom.

Prema patentima koje je registrovala centralna banka, potrošači i preduzeća preuzeli bi mobilni novčanik i zamenili svoj juan digitalnim novcem. Ono što je najvažnije, PBOC bi takođe mogao da prati svaki put kada novac promjeni vlasnika.

Pogledajte: EU regulatori vrše pritisak na Facebook zbog uvođenja kriptovalute

Centralna banka će „ubrzati istraživanje zakonskog digitalnog tendera Kine“ i pratiti trendove razvoja virtuelne valute u inostranstvu i kod kuće, navodi se u saopštenju PBOC-a u kojem je naveden njen plan rada za drugu polovinu 2019. godine objavljen početkom avgusta.

„Bez sumnje je da su najavom Libre vlade, regulatori i centralne banke širom svijeta morali da ubrzaju svoje planove i pristup digitalnoj imovini“, rekao je Dave Chapman, izvršni direktor u BC Technology Group.

„Oni moraju razmotriti mogućnost da valute koje izdaju nevladine organizacije mogu dramatično da poremete finansije i plaćanja“, rekao je Chapman.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.