Huawei je prošle sedmice po prvi puta testirao inovativnu aplikaciju koja otvara novu eru praćenja sportskih utakmica ili velikih muzičkih događaja

 

Njihovo novo rješenje stadione pokriva 5G mrežom i gustom mrežom naprednih UHD kamera koje pokrivaju svaki dio stadiona iz različitih uglova, a korisnička aplikacija omogućava potpuno novo iskustvo doživljaja i praćenje velikih sportskih utakmica i drugih događaja na stadionima.

Aplikacija je po prvi put testirana na fudbalskoj utakmici između Shandong Lunenga i FC Taizhou-a u trening centru Luneng Taishan u kineskom Jinanu.

Preuzimanjem korisničke aplikacije na 5G ili VR uređaj, korisnik ima priliku da gleda svaki dio stadiona u realnom vremenu. A može i u bilo kojem trenutku da pristupi snimljenom video materijalu. Uz pregled snimaka svih dijelova terena, moguće je i preuzeti, obraditi, pa čak i da se personalizuje video isječci odabranih trenutaka, i da ih objavi na društvenim mrežama.

Aplikacija za video emitovanje opremljena je VR-om što gledaocima omogućuje pogled sportskih akcija iz više različitih uglova. Posebno iskustvo koje aplikacija nudi fanovima jest virtuelna proslava gola s igračima. To je omogućeno kombinacijom tehnologija vještačke inteligenciji i proširene stvarnosti (AR).

Osim novog iskustva praćenja utakmica i drugih događaja, ovo rješenje otvara mogućnost kreiranja potpuno novih sadržaja. Omogućiće i znatno povećanje prihoda organizatora sportskih i velikih muzičkih događaja.

Moguće ga je implementirati i na turistički zanimljivim urbanim lokacijama. Pomoću napredne tehnologije i 5G mreže posjetioci će se moći dodatno povezati preko posebne internet platforme za interakciju gledaoca. Sve to otvara nove mogućnosti komunikacije i marketinga.

(Huawei)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.