Kompanija “Microsoft” saopštila je danas da neće prodati svoju tehnologiju prepoznavanja lica policiji sve dok u Sjedinjenim Državama ne bude postojao federalni zakon koji reguliše to pitanje.

„Ne prodajemo našu tehnologiju prepoznavanja lica američkim policijskim organima i sve dok ne bude postojao nacionalni zakon zasnovan na poštovanju ljudskih prava nećemo prodati ovu tehnologiju policiji“, navela je kompanija u saopštenju, prenosi Reuters.

Dan ranije je kompanija Amazon uvela jednogodišnji moratorijum na policijsku upotrebu njenog softvera za prepoznavanje lica.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije izazvala je bojazan da bi tehnologija za prepoznavanje lica mogla biti zloupotrebljena i nezakonito korištena protiv demonstranata na protestima.

„Kad čak i tvorci prepoznavanja lica odbijaju da prodaju svoju tehnologiju zato što je toliko opasna, zakonodavci ne mogu više da negiraju da su naša prava i slobode ugroženi“, rekla je Mer Kejgl, pravni zastupnik Američke unije za građanske slobode.

Kongres već mjesecima razmatra moguću regulativu tehnologije.

 

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.