Svi znamo za nesreće iz pregrijanih automobila. Hyundai je odlučan u borbi protiv njih sa tehnologijom.

Tačnije, južnokorejski proizvođač automobila je najavio da će sve svoje modele standardno opremiti sistemom upozorenja na putnike na zadnjim sjedištima.

Taj sistem će postati standardna oprema u SAD do 2022. godine, ali će se vjerovatno vremenom proširiti na druga tržišta.

Pogledajte: Postoji li opasnost od pečenja bjelanaca bez tave?

Glavni zadatak ovog obećavajućeg sistema je da spreči smrt djece slučajno ostavljenih na zadnjim sjedištima automobila. Sistem se isporučuje u dvije verzije:

Osnovni dizajn ima tzv. logiku vrata. Ako su se zadnja vrata otvorila (zatim zatvorila) prije pokretanja vozila, sistem će podsjetiti vozača prije izlaska iz automobila da provjeri ima li nekoga pozadi.

Ovaj sistem je jednostavan, a njegova instalacija u vozila Hyundaija započet će krajem ove godine.

Druga verzija je naprednija i kombinuje gore navedenu logiku vrata sa senzorima koji detektuju pokrete na zadnjim sjedištima (djeca i kućni ljubimci).

Ako je pokret detektovan nakon što je vozač izašao iz vozila i zaključao vrata, automobil će trubeći, upozoriti svetlosnim signalima i poslati upozorenje na mobilni telefon vlasnika.

Ovaj sistem će od naredne godine postati standardna oprema za Hyundai modele Santa Fe i Palisade.

(hyundainews)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.