Bespilotna letjelica (dron) teška 10 kg koja može nositi do 2 kg tereta nedavno se srušila u blizini djece u švajcarskoj šumi, zbog čega je program dostave dronovima prekinut.

U nekoliko švajcarskih gradova pokrenut je program dostave uzoraka iz medicinskih laboratorija poput npr. krvnih testova između laboratorija, bolnica i klinika. U programu sudjeluje Švajcarska pošta te američka kompanija za dronove Matternet te je do sada obavljeno oko 3 hiljade uspješnih zračnih dostava. Do maja ove godine zabilježen je i jedan incident – zbog problema s GPS-om dostavni dron morao je prisilno sletjeti, a prilikom slijetanja otvorio se padobran tako da je slijetanje prošlo bez problema i niko nije bio ugrožen.

No zbog drugog problema s dostavnom bespilotnom letjelicom u maju moglo je doći do velike tragedije – najvjerovatnije zbog jakog vjetra dron je prestao s radom i nekontrolisano počeo padati. I na njemu se aktivirao padobran, ali konopac s kojim je padobran bio povezan s dronom pukao je pri slijetanju te udario u tlo. U tom trenutku dron je letio iznad šume u blizini Ciriha te su u toj šumi bila i djeca, a dron je pao manje od 50 metara od grupe djece.

 

Program dostave dronovima privremeno prekinut dok se ne poboljša sigurnosni sistem

 

Bespilotna letjelica koju koristi Švajcarska pošta teška je oko 10 kg te može nositi do 2 kg tereta te se možemo samo pitati što bi se dogodilo da je pri padu udarila dijete. Nakon incidenta, kompanija je odlučila privremeno prekinuti s programom i nije poznato kada će ponovno poletjeti njihovi dostavni dronovi, a prije nego nastave s tim programom od Matterneta zahtijevaju da naprave neke promjene s kojima će dodatno povećati sigurnost letova. Tako traže da svaki dron s padobranom bude povezan s dva konopa koji bi trebali biti pojačani metalnom trakom te da zvuk koji dron ispušta prilikom pada bude glasniji.

Evropska komisija usvojila pravila za dronove

Iz Matterneta su za medije komentarisali kako do sada nikada nije bilo problema s dronovima i padobranom kao u navedenom slučaju te su svjesni da je došlo do potpunog zatajenja sigurnosnih mehanizama i namjeravaju poduzeti sve mjere kako se ti problemi ne bi ponovili.

(Zimo via The Verge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.