Facebook je ušao u bitku protiv koronavirusa tako što će na svojim društvenim mrežama da brišu netačne infomacije i edukuju korisnike

 

Sadržaj u kojem se navode netačne informacije o načinima spriječavanja širenja virusa ispijanjem varikine, biće odmah brisan, poručuju iz Facebook-a i tako će da daju svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa.

Baš kao što se koronavirus širi svijetom, tako se i kroz cijeli interneta šire najrazličitije informacije o njemu. Naravno, najviše se informacija širi putem društvenih mreža, a te informacije nisu uvijek baš najtačnije.

Kako bi dali svoj doprinos borbi protiv koronavirusa i dezinformacija iz Facebooka su najavili da će da nadgledaju šta se i kako dijeli te da pokušaju da ograniče dijeljenje netačnih informacija putem Facebooka i Instagrama.

Tako će objave na Facebooku za koje se utvrdi da su lažne imati manji doseg, a ljudima će umjesto njih biti intenzivnije prikazivane tačne informacije.

Osim toga, iz Facebooka ističu da će obavijestiti ljude koji dijele lažan ili netačan sadržaj, a ako bi taj sadržaj mogao da našteti ljudima, biće uklonjen.

Na primjer, sadržaj u kojem se navode netačne informacije o načinima spriječavanja širenja virusa ispijanjem varikine, bit će odmah brisan.

Korisnici će biti upućivani na relevantne i ažurirane informacije koje će im biti objavljivane na vrhu zida. Među ostalim, ako korisnik u Facebook ili Instagram pretragu upiše koronavirus, Facebook će im pokazati „edukacijski iskačući prozor s provjerenim informacijama“.

Iz Facebooka ističu i da će postupno uvoditi ove novosti za sve korisnike u svijetu, a kako se situacija bude razvijala, uvodiće i nove informacijske alate.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.