AI za dijagnosticiranje bolesti kod pacijenata i za analizu dobijenih podataka je već viđeno, ali je ovo prvi pravi korak ka otkrivanju lijekova koji liječe ljude

 

AI (Vještačka inteligencija) u medicini dizajnirala je prvi lek koji će da liječi ljude. Kako stvari stoje za sada, biće upotrebljen za istraživanja i ispitivanja na ljudima, prvenstveno kako bi se nastavilo mašinsko učenje u medicinske svrhe.

Na ovakav eksperiment i potez usudila se britanska kompanija Exscientia, i farmaceutska kompanija Sumitomo Dainippon Pharma, iz Japana. Kako su iz ove dvije kompanije prokomentarisali, lijek će biti upotrebljen za liječenje pacijenata koji boluju od opsesivno-kompulsivnih poremećaja (eng. OCD).

Dok je kod tradicionalne farmaceutske industrije potrebno najmanje oko 5 godina kako bi jedan lijek bio razvijen, ispitan, testiran i postao dostupan, kod vještačke inteligencije u medicini to nije slučaj. Naime, AI-ju je trebalo svega 12 mjeseci kako bi bio spreman za korišćenje, što je pet puta brže.

Upravo je brzina u razvoju prekretnica za pronalaženje novih lijekova, smatra profesor Andrew Hopkins, iz kompanije Exscientia.

Profesor Andrew Hopkins je za BBC izjavio da su „vidjeli AI za dijagnosticiranje bolesti kod pacijenata i za analizu dobijenih podataka, ali je ovo prvi pravi korak ka otkrivanju novih lijekova“.

On je takođe naveo kako algoritmi prolaze milijardu odluka kako bi se pronašli pravi molekuli, i kako bi se izuzetnom preciznošću pronašao novi lijek. Kao najveću prednost ovih algoritama ističe to što su kompletno primenjivi i za bilo koju drugu bolest.

Ovaj lijek će se prvo naći u test fazi u Japanu, i ako prođe uspješno, testiranje će se nastaviti globalno. Ono što raduje širu javnost jeste što se već radi na razvoju potencijalnih lijekova za liječenje kancera i kardiovaskularnih oboljenja, i nadaju se da će do kraja godine i ovi lijekovi doći do faze testiranja.

Profesor Hopkins smatra da će vještačka inteligencija u medicini do kraja ove decenije napraviti ogroman pomak, i da će uz njenu pomoć biti proizvedeni svi lijekovi, što govori da se ovom metodom izuzetno brzo i precizno otkrivaju lijekovi koji će pomoći pacijentima sa različitim bolestima.

(PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.