AI kamere postaviće se u neke kvartove Seula i na temelju ponašanja prolaznika, izračunavaće mogućnost da se počini zločina, o čemu će obavještavati policiju

 

Do sredine sljedeće godine u nekim kvartovima Seula postaviće se 3 hiljade AI kamera koje bi, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, mogle predvidjeti mogućnost počinjena krivičnih djela. To je scenario koji podsjeća na film Minority Report s Tom Cruiseom u kom je policija spriječavala zločine prije nego se oni dogode.

Tehnologija koja će se koristiti u Južnoj Koreji ipak nije tako napredna i atraktivna kao u filmu, a vještačka inteligencija na temelju više različitih faktora izračunaće kolika je vjerovatnost da se na određenom mjestu počine zločini.

Tako će u obzir uzeti lokaciju i vrijeme te određene obrasce ponašanja prolaznika.

Npr. kamere bi trebale da prepoznaju da li je kretanje osobe sumnjivo (tj. hoda li normalno ili pokušava nekoga da uhvati), kako su osobe obučene (ako nose maske preko lica to je već znak za uzbunu), kakve predmete nose i slično.

Pročitajte još: Vještačka inteligencija kaska za našim ljubimcima

Jasno je ako neko nosi palicu ili nešto nalik na oružje da postoji veća mogućnost da bi takva osoba mogla napraviti krivično djelo.

Na temelju svih tih informacija softver će izračunati vjerovatnost počinjena krivičnog djela, a ako ta brojka prijeđe određenu granicu, sistem će obavijestiti policiju koja će na lice mjesta poslati patrolu.

Da bi softver, koji će analizira snimke bio što precizniji, analiziraće se sudski dokumenti i fotografije s mjesta zločina za oko 20 hiljada slučajeva.

Naravno, pitanje je koliko se ipak može vjerovati softveru i hoće li to dovesti do nezgodnih situacija za obične ljude koje algoritam iz nekog razloga označi sumnjivima.

Softver je još u razvoju pa bi zadnja verzija trebala biti gotova tek za dvije godine, a s vremenom bi se i broj AI kamera koje ga koriste trebao proširiti i izvan kvartova u kojima će se prvo postaviti, ali možda i na druge gradove Južne Koreje.

(ZDnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.