Naši ljubimci su pametniji od napredne vještačke inteligencije a neke životinje čak i komuniciraju s nama

 

Ako dijelite dom sa psom ili mačkom, pogledajte svog ljubimca pažljivo i vidjećete šta je sve  vještačka inteligencija i koliko ne znamo o njoj. Možda mislite da vaša mačka ne radi ništa po cio dan, osim što spava i jede, ali nije baš tako. Ona umije da hoda, trči, skače, jede, osjeća strah, razmnožava se i uči svoje mačiće kako da prežive.

Svaka od ovih akcija zahtjeva procese koji nisu direktno „inteligencija“, ali su povezani sa spoznajom i inteligencijom koju sve životinje imaju, od pauka koji plete mrežu do psa vodiča koji pomaže ljudima. Neke životinje čak i komuniciraju sa nama.

Mačke i psi ne ustručavaju se da koriste govor tijela i da mjauču, laju ili mašu repom da bi dobili ono što žele, piše portal The next web.

 

Izazov je napraviti robota fudbalera

 

Bebi je, na primjer, potrebno prosječno godinu dana da nauči kako hoda, demonstrirajući složenost onoga što može izgledati kao „jednostavan“ problem. I to govorimo samo o hodanju, a ne o skakanju ili, recimo, igranju fudbala.

Pročitajte još: U trci dronova čovjek bio bolji od AI drona

Mladunčad životinja mnogo brže prohodaju, neki čak i istog dana kada su rođeni.

Jedan od najvećih izazova autonomne robotike upravo i jeste konstruisanje i izrada robota sa dvije noge, koji bi mogli uspješno da igraju najpopularniju timsku igru na svijetu.

 

Roboti nemaju moć saznanja

 

Iako je tačno da neki kompjuteri sada mogu da imenuju sadržaj gotovo bilo koje slike, to ne znači da imaju inteligenciju ili moć saznanja.

Na primjer, da bi AI program mogao da prepozna mačke, trebalo bi prvo da mu bude „pokazano“ čak i do milion slika. Kada ih učita, može da izgradi unutrašnju vizuelnu reprezentaciju objekta izračunavanjem prosječne slike.

Sa druge strane, životinje, kada jednom vide čovjeka, prepoznaju i sve ostale kao ljude.

Na osnovu toga znaju kada treba da priđu, pobjegnu, ili da se „pripreme“ na to da ih uskoro očekuje hrana.

 

Roboti ne osjećaju da im prijeti opasnost

 

Još jedna stvar koju vještačka inteligencija (bar za sada) nema, jeste tijelo kojim bi opažali spoljne uticaje.

Nemoguće je da roboti znaju, na primjer, kada im prijeti opasnost od toga da izgore u vatri. Razlog je prost – nikada im se ranije to nije desilo.

Iako je postignut spektakularan napredak u oblasti učenja o vještačkoj inteligenciji, pitanje učitavanja digitalnih simbola u stvarni svijet ostaje neriješeno.

Bez rješavanja ovog problema, čeka nas dug put do razvoja vještačke inteligencije koja bi mogla da zamijeni ljude ili životinje.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.