Prvo takmičenje u kome je čovjek bio bolji od AI drona pa je pobjeda otišla je na stranu čovječanstva

 

Organizatori svjetskog prvenstva u trkama dronova DRL (Drone Racing League), odlučili su u američkom Austinu održati prvu trku u kojoj je čovjek na kraju bio bolji od AI drona (autonomnih dronova upravljanih vještačkom inteligencijom).

Jedan od najboljih 9 svjetskih pilota dronova Gabriel Kocher pobijedio je 9 AI dronova prešavši stazu s preprekama za 6 sekundi, dok je najbržem dronu robotu za to trebalo 11 sekundi.

Pročitajte još: Pogledajte top za bejzbol loptice za brzo lansiranje dronova | Video

Obzirom da su se AI dronovi takmičili na stazi koju nikada prije nisu vidjeli i to bez korišćenja GPS-a ili bilo kakve ljudske pomoći, ovo je bez obzira na poraz veliki uspjeh za vještačku inteligenciju.

DRL predviđa da će vladavina ljudi u trkama dronova potrajati do najkasnije 2023. godine, kada će ih mali leteći roboti početi redovito da pobjeđuju pa takva takmičenja više neće imati smisla.

AI dronove koji su se trkali protiv Gabriela Kocher-a razvio je tim programera, naučnika i studenata tima MavLAB sa univerziteta Delft University of Technology iz Holandije.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.