Brzina 6G mreže može biti čak 8.000 puta veća od sadašnje 5G

 

Naravno, 5G mreža još ne postoji u većini zemalja, ali istraživači već rade na bežičnoj mreži nove generacije. Kinesko ministarstvo nauke i tehnologije nedavno je započelo pripremni rad, a stručnjaci koji su uključeni vjeruju da brzina 6G mreže može biti i do 8.000 puta veća od sadašnje brzine od 5G.

Prema članovima radne grupe, 6G može postići nevjerojatne brzine od oko 1TB/s. Deseci istraživača i stručnjaka su uposleni na ovom projektu, ali još smo godinama daleko od njegove implementacije. Za referencu, trenutna 5G mreža koju sada počinjemo koristiti razvija se od 2008. godine.

Kako 5G ide ruku pod ruku s IoT-om, ili bi to barem trebao pretpostaviti, 6G doba će nam najvjerovatnije još jednom pružiti potpuno novu perspektivu povezanosti.

A kako smo još uvijek daleko od komercijalne 6G mreže, slučajevi potrebe za tako brzom mrežom sa malim kašnjenjem nisu još poznati. Ipak, prema ranim procjenama, za primjer, mreža će vam omogućiti da u sekundi preuzmete 40 do 50 4K filmova.

(Gizchina)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.