Mask kritikuje Twitter-ov algoritam tvrdeći da on manipuliše korisnicima

 

Ilon Mask, izvršni direktor kompanija SpaceX i Tesla, istakao je da Twitter-ov algoritam manipuliše vama, na mnogo načina koje ne razumijete.

Budući vlasnik Twitter-a je na svom ličnom nalogu na ovoj mreži odlučio da kritikuje algoritam popularne platforme za mikroblogovanje. Prema njegovim riječima, veoma je bitno da Twitter korisnici „isprave svoj Twitter feed“.

Mask je istakao da su korisnici „izmapulisani od strane algoritma“ na načine koji su korisnicima nepoznati, te da će razliku moći da primijete kada se prebacuju između Latest Tweets i Home Tweets.

Mask pojašnjava da on ne sugeriše da postoji „zloba u algoritmu“, već kako, u okviru Home Tweets, algoritam pokušava da pokaže korisniku šta želi da pročita, što nenamerno manipuliše/pojačava vaše stavove a da pri tome ne shvatate da se to dešava.

Mask dalje pominje da postoje greške u Twitter kodu, a da bi se riješili ti problemi sa pružanjem povjerenja algoritmu, potrebno je da on bude otvorenog koda.

Podsjetimo se da je Ilon Mask, milijarder koji je nedavno najavio akviziciju popularne mreže Twitter objavio da je ova kupovina privremeno stopirana o čemu je pisao IT mixer.

Zatim je potvrdio da su razgovori o njegovom preuzimanju kompanije Twitter Inc. privremeno stopirani, dok se čekaju detalji analiza koje sugerišu da spam/lažni nalozi zaista čine manje od 5% korisnika na društvenoj mreži.

(Tweaktown)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.