Čuveni „hamer“ je dobio još jednog saborca na točkovima – „Infantry Squad Vehicle“ koji će biti zadužen za prevoz američkih vojnika

 

Na konkursu vrijednom 214,3 miliona dolara koji je raspisalo Ministarstvo odbrane SAD „prvi kroz cilj“ je prošao „Dženeral motors“ koji će za taj novac biti u obavezi da isporuči 649 „Infantry Squad Vehicle“!

„Infantry Squad Vehicle“ je kako i sam prevod kaže „pješadijsko vozilo“ namijenjeno za prevoz pješadije, ili skraćeno „ISV“. Kapacitet vozila je devet vojnika sa punom borbenom opremom. Obaveza „Dženeral motorsa“ je da isporuči 649 ovih vozila a ako se pokažu „upotrebljivima“ biće naručeno još 1.416 komada.

„ISV“ je baziran na platformi „ševrolet kolorada ZR2“ pik-aša, koji je jedan od popularnijih na američkom tržištu.

Foto: GM

Novo borbeno vozilo je moralo da bude znatno lakše od „civilne“ verzije i to „taman toliko koliko je potrebno da ga prenese helikopter tipa „blekhok“ i dovoljno malo da stane unutar helikoptera „CH-47 činuk“.

Motor, isti onaj iz „kolorada“ sa 2,8 litara radne zapremine turbo-dizel i 186 KS morao je da ispuni uslov da vozilo sa devet vojnika i kompletnom njihovom opremom može da vozi punom brzinom na auto-putu ali i na „of-roud“ stazama.

Ovo nije bio ni malo lak zadatak jer ovo vozilo mora da ima i znatna ojačanja ali i neku vrstu oklopa.

Preciznijih podataka o sposobnostima ovog vozila, iz razumljiih razloga, za sada nema. Vrijeme će pokazati da li je dostojno da stane uz rame ostalim vozilima ovog tima armije SAD.

(Magazin Novosti)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.