Samsung Electronics je lansirao novi quad-level cell (QLC) ili čevoroćelijski solid-state drive (SSD) namijenjen PC korisnicima. Nova serija diskova je nosi naziv Samsung 870 QVO SATA SSD.

SSD dolazi u 1TB, 2TB, 4TB i 8TB verzijama, od kojih svaka ima maloprodajnu cijenu od 130, 250, 500 i 900 dolara.

Južnokorejski tehnološki gigant rekao je da njegov najnoviji SSD nudi i poboljšane performanse i veći kapacitet, ukazujući na to da je 870 QVO izvrstan proizvod za mainstream i profesionalne korisnike PC-a.

Samsung je prvi put lansirao jeftin QLC SSD, 860 QVO, u novembru 2018., koji je osigurao do 4TB kapaciteta.

 

Samsung 870 QVO nudi brzine čitanja i pisanja do 560Mbps odnosno 530Mbps

 

Novi 870 QVO ima sekvencijalne brzine čitanja i pisanja do 560 Mbps odnosno 530 Mbps. Također dolazi s „Inteligentnom tehnologijom TurboWrite“ koja prilagođava veličinu buffera na optimalni nivo unutar iskoristivog prostora na disku. Prema Samsungu, ovo omogućava SSD-u održavanje vrhunskih nivoa performansi.

Pored toga, SSD ima nasumične brzine čitanja i pisanja do 98.000 operacija ulaza/izlaza u sekundi (IOPS) i 88.000 IOPS.

Samsung je dodao da je program Magician 6 nadograđen kako bi ponudio pogodniji interfejs i da 870 QVO pruža ocjenu izdržljivosti do 2.880TB ukupno napisanih bajtova.

SSD će biti dostupan korisnicima uz trogodišnju garanciju.

Samsungov posao na memoriji najveći je doprinos profitu u prvom kvartalu i uprkos pandemiji COVID-19, očekuje se da će i dalje biti uspješan zbog velike potražnje od strane data centara.

(Zdnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.