U skorije vrijeme svako ko ima 3D štampač mogao bi da pravi insekt-robote koji imaju savitljive „kosture“

 

Inžinjeri iz jedne kompanije u San Dijegu su osmislili način da štampaju fleksibilne robote slične insektima jeftino, brzo i bez upotrebe egzotične opreme. Insekt-roboti bi bili uvod u pravljenje mnogo većih, sličnih robota u budućnosti.

Trik je bio da se na fleksibilne i tanke polikarbonatne listove štampaju „fleksoskeleti“ (flexoskeletons), odnosno kruti materijali koji su provučeni kroz 3D štampač na tanke polikarbonatske slojeve.

Uobičajeni „meki“ roboti imaju samo ponegdje savitljive delove, a ovi roboti imaju čvrste strukture samo na određenim dijelovima.

„Nadamo se da će ovi fleksoskeleti dovesti do stvaranja nove klase mekih, bio-inspirisanih robota“, rekao je Nick Gravish, profesor mašinskog inženjerstva u Jacobs School of Engineering u UC San Diego i stariji autor časopisa. „Želimo da pravljenjem insekt-robota olakšamo posao za istraživače širom sveta.“

Za svaku od komponenti ovih malih robota je potrebno oko 10 minuta, a cijeli robot može biti gotov za manje od dva sata piše sajt Jacobs School-e.

S obzirom na to da dijelovi koštaju manje od dolara po komadu, najskuplji dio ovih insekt-robota su zapravo baterija i struja koja bi se potrošila na njihovu izradu.

Krajnji je cilj masovna proizvodnja ovih robota bez ljudskog učešća. Zahvaljujući njima, vremenom bi naučnici mogli da prave i veće, slične robote.

Roj ovih malih robota mogao bi raditi koliko i jedan veliki robot sam – ili više.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.