Datumi rođenja bitće korišćeni za preporuke različitih postavki za zaštitu privatnosti i drugih karakteristika, kao i za ciljano oglašavanje, ali neće biti javno dostupni

 

Korisnici Instagram-a uskoro će morati unijeti svoj datum rođenja kako bi mogli da koriste tu popularnu aplikaciju. U kompaniji u vlasništvu Facebooka dosad su provjeravali samo da li novi korisnik star barem 13 godina.

Promjena je dio nastojanja da se Instagram učini sigurnijim za mlađe korisnike. Datumi rođenja bit će korišćeni za preporuke različitih postavki za zaštitu privatnosti i drugih karakteristika, ali neće biti javno dostupni.

Pročitajte još: Facebook testirao zastrašujuću aplikaciju za prepoznavanje lica na zaposlenima i njihovim prijateljima

Takođe će biti korišćeni i za ciljano oglašavanje, najprije kako bi se ograničilo prikazivanje oglasa za, proizvode kao što su alkohol i cigarete korisnicima koji su premladi kako bi ih legalno uživali.

Iz Instagrama je stigla i najava da će uskoro korisnicima pružiti više mogućnosti određivanja ko im može poslati direktne poruke.

Među prvim reakcijama za to što će Instagram tražiti datum rođenja bile su i kritike zbog toga što ne provjeravaju da li je unešeni datum zaista tačan, što djeci omogućava lažiranje unosa kako bi mogli pristupiti toj platformi, kao i zbog povećanog pristupa ličnim podacima korisnika.

S druge strane, Instagram je pod sve većim pritiskom vlasti SAD-a, koje traže primjenu zakona kojim je zabranjeno prikupljanje ličnih podataka od djece mlađe od 13 godina.

YouTube je ove godine platio 13 milijuna dolara u sklopu nagodbe s američkim regulatorima zbog nelegalnog prikupljanja podataka od djece, piše NPR.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.