Facebook je početkom ove godine predstavio Instagram Checkout tj. mogućnost da kupujete proizvode direktno s Instagrama bez napuštanja aplikacije.

Za plaćanje se može koristiti PayPal ili kreditna kartica, a funkcija je još uvijek dostupna samo za ograničen broj trgovina i u ograničenom broju zemalja.

Npr. Hrvatska je jedina zemlja iz regiona gdje ova mogućnost postoji i gdje se poslovni subjekti mogu prijaviti za saradnju s Instagramom. Nadamo se da će uskoro i ostale države ex Jugoslavije imati tu mogućnost.

Pročitajte još: Nekoliko savjeta kako da ubrzate internet konekciju

Facebook tj. Instagram (Facebook je vlasnik Instagrama) sada ide korak dalje te su pokrenuli pilot program za jednu novu mogućnost koja će mnogima biti jako korisna.

Ideja je jednostavna – ako augmentiranu stvarnost možemo koristiti da dodamo uši, svinjske nosove i druge stvari na naše lice, zašto onda to ne iskoristiti i za praktične stvari?

Npr. da isprobate neki ruž ili boju pudera na vašem licu? Ili da vidite kako će određeni model naočara da odgovaravašem licu?

Upravo te stvari sada je moguće da probate, a u pilot programu trenutno se nalaze četiri kompanije: Ray-Ban (naočare), Wearby Parker (naočare), MAC (kozmetika) i NARS (kozmetika).

Video ispod lijepo demonstrira kako je cijeli proces jednostavan – otvorite trgovinu, odaberete proizvod, testirate par primjeraka, vidite koji vam odgovara i samo kliknete na “kupi”.

Ovo je moguće zahvaljujući Facebookovoj Spark AR platformi koja je odgovorna praktički za sve AR stvari koje možete vidjeti na Facebooku ili Instagramu.

Na žalost Instagram Checkout  je pilot program i trenutno je dostupan samo u SAD-u, pa ako ste mislili skoknuti do Instagrama i probati najnovije Ray-Ban naočare.. morate se još malo da strpite.

Dobra vijest je da Spark AR Studio nije težak da se nauči i koristi, i u slučaju da se ovo ikada proširi na sve druge brendove, nije teško zamisliti svijet gdje gotovo bilo koji proizvod koji kupimo na internetu možemo da “probamo” prije kupovine.

(engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.