Instagram, koji je pod vlasništvom Facebooka, suočava se sa optužbama zbog ilegalnog sakupljanja biometrijskih podataka svojih korisnika

 

Prema izvještaju Bloomberga, Instagram i njihov vlasnik Facebook, opet idu na sud i to zbog indicija da je ilegalno sakupljao biometrijske podatke svojih korisnika.

Tužba je podignuta u Kaliforniji te optužuje tvorce aplikacije za sakupljanje, skladištenje i zaradu na biometrijskim podacima preko sto miliona korisnika bez njihovog odobrenja.

Facebook je, podsjetimo, korisnike počeo da upozorava o sakupljanju biometrijskih podataka, ali tek od početka 2020. Problem je, doduše, što je to radio puno prije toga. Tužba citira zakon o privatnosti iz Illinoisa. Ako prođe, kompanija bi mogla platiti oko hiljadu dolara po prekršaju. Uzmemo li u obzir da se radi o oko sto miliona prekršaja, iznos bi mogao biti prilično veliki.

Facebook je već odavno poznat kao kompanija koja nonšalantno iskorišćava podatke svoje korisnike. Kompanija je čak bila spremna da plati 650 miliona dolara kao nagodbu oko tužbe koja ju je prozvala zbog sakupljanja biometrije korisnika aplikacije Facebook.

Nova tužba dolazi u jeku sve veće zabrinutosti za privatne podatke korisnika, blokadu ByteDancea u SAD-u gdje je predsjednik Trump zabranio WeChat i ByteDance (odnosno TIkToK) zbog navodne opasnosti za državnu bezbjednost, naglašava Popular Mechanics.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.