Instagram je uveo veliko “osvježavanje brenda” predstavljajući novi font, kojeg je kreirala ova kompanija

 

Instagram je kreirao vlastiti font nazvan Instagram Sans, koji dolazi sa raznim podfontovima. Ovaj font iz kompanije planiraju koristiti u marketingu, ali i u samoj aplikaciji.

Novi vizualni identitet Instagrama neće toliko uticati na samu društvenu mrežu i korisnike, koliko na njezinu marketinšku komunikaciju.

Instagram, društvena mreža koja diktira mnoge trendove u svijetu dizajna, mode, influensera i srodnih grana, otkrila je svoj novi vizualni identitet. I dalje je on „mladenački“, svjež, jednostavan, razigran i šarolik, ali od sada sa sobom nosi određene nove elemente koje „donose novu energiju“, kako kažu njihovi dizajneri.

Prepoznatljivo prelijevanje boja, koje često služi kao pozadina i krasi ikonu Instagrama, od sada će da bude još vedrije i svjetlije. Instagramov dizajn će i dalje da bude više fokusiran na sadržaj, odnosno velike slike uz tek minimalne količine teksta – a taj će tekst biti ispisan novim fontom.

 

Instagram Sans

 

Kako bi se još više istakni i naglasili svoj identitet, u Instagramu su odlučili da stvore font kojim će se oglašavati i ispisivati sve svoje marketinške poruke. Njegovo ime je Instagram Sans, a opis kaže da je to „font budućnosti izgrađen na prošlosti“.

Instagram Sans
Instagram font

 

Dolaziće u tri varijante:

  • Prva verzija je Regulari i slična je fontovima kao što su Roboto, Calibri ili Verdana.
  • Druga se naziva Headline Regular, a zamišljena je kao ukrasni font kojim će se ispisivati tek naslovi ili istaknuti dijelovi teksta. Ova verzija donosi zanimljive lukove, ligature i poneku neobičnu krivulju koja naglašava pojedina slova te tako privlači pozornost.
  • Treća je Condensed varijanta, za posebne namjene, kada je u što manje prostora potrebno „ugurati“ što više teksta.

Novim fontovima biće ispisivano Instagramovo ime, tekstovi na oglasima i internet stranicama, kako na latinici tako i na svim drugim pismima u svijetu, uključujući arapska, japanska ili ćirilična.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.