Zbog Tiktoka Instagram je uveo Reels koji maksimalno traje tri minuta, a sada radi na tome da još produži dužinu objava na Reels-u

 

Čini se da će Instagram značajno da poveća maksimalnu dužinu objava na Reels-u, kaže renomirani programer mobilnih uređaja Alessandro Paluzzi. Trenutno ograničenje za ove video snimke je tri minuta, ali snimci ekrana koje je dao Paluzzi ukazuju da instagram testira produžetak Reels-a na 10 minuta.

Upravo toliko može da traje snimak na TikToku. Sigurno je da će ova mogućnost oduševiti sve korisnike Instagrama koji često objavljuju video snimke preko funkcije Reels. Uz mogućnost dužeg trajanja video zapisa, Instagram se transformiše u robusniju platformu za dijeljenje videa kao što je YouTube..

Treba naglasiti da ova opcija još nije dostupna za testiranje drugim korisnicima. Obzirom da je TikTok izuzetno popularan i veliki konkurent Instagramu, nije teško pretpostaviti da bi Instagram uskoro mogao da proširi ovo interno testiranje i na same korisnike.

Za razliku od TikToka i Instagrama, koji se sve više fokusiraju na duže video zapise, YouTube se u posljednje vrijeme kreće u suprotnom smjeru.

YouTube se više umeće u video prostor kratke forme. Nedavno je dodao paket alata za kreatore i fid za otkrivanje muzike u stilu TikTok-a. Izgleda da su prošli dani kada ste Instagram lako mogli označiti kao „fotografiju“, TikTok kao „kratki video“ a YouTube kao platformu „dugog videa“.

Kompanija Meta je za Engadget potvrdila da su slike koje su procurile stvarne, ali da predstavljaju „interni prototip“ koji se ne testira eksterno.

(IT mixer)