Od sada na WhatsApp-u možete slati vaše fotografije visokog kvaliteta, a uskoro bi trebalo da dođu i HD video snimci

 

WhatsApp jeste jedna od najpopularnijih aplikacija za ćaskanje ali je imala i jednu veliku manu – niste mogli slati fotografije visokog kvaliteta. Aplikacija je tradicionalno imala ograničenje od 16 MB za bilo koji medij koji ste poslali, i, čak i dalje, kompresovala ga je da uštedi prostor. Ta kompresija je rezultirala slabijim kvalitetom slika i videa, što je svakako frustrirajuće u vrijeme kada pametni telefoni imaju nevjerovatne kamere.

Srećom za one koji koriste WhatsApp, fotografije će da postanu mnogo manje zamućene. Mark Zakerberg, izvršni direktor WhatsApp-ove matične kompanije Meta, objavio je da sada možete slati fotografije visokog (HD) kvaliteta na WhatsApp-u. Nove postavke se i dalje ne odnose na videa.

Zakerberg je podijelio vijest na svojoj Facebook stranici objavivši video koji pokazuje kako nova funkcija radi.

 

Kako slati fotografije visokog (HD) kvaliteta?

 

Sve što je potrebno jeste da otvorite aplikaciju WhatsApp i dodirnete razgovor u kom želite da pošaljete HD fotografiju. Dodirnite simbol „+“ u donjem lijevom uglu ekrana, a zatim odaberite „Foto i video“.

Nakon što odaberete fotografiju koju želite da podijelite, trebalo bi da vidite novu HD opciju na vrhu ekrana. Odaberite je, a zatim dodirnite ikonu plave strelice u donjem desnom uglu ekrana i fotografija će će biti poslata u HD kvalitetu.

„Kako bismo obezbijedili da dijeljenje fotografija putem WhatsApp-a ostane brzo i pouzdano, standardni kvalitet će i dalje biti podrazumijevana opcija za slanje fotografija“, objasnili su iz WhatsApp-a.

U slučaju da primite fotografiju kada je slab internet protok, možete da odaberete da li želite zadržiti standardnu verziju ili da je nadogradite na HD.

Iako je ova WhatAapp funkcija tek sada zvanično dostupna korisnicima WhatsApp-a, nije baš nova za one koji prate ovu funkcije dok se pripremala. WhatsApp testira mogućnost slanja visokokvalitetnih slika u razgovorima još od juna. Kompanija je izbacila ovu funkciju u beta verziji 23.11.0.76 na iOS-u i 2.23.12.13 na Androidu.

Nažalost, ova nova funkcija još uvijek nije savršena. WhatsApp i dalje primjenjuje određenu kompresiju na fotografije poslate putem postavke HD kvaliteta. To znači da ni sada nećete moći slati HD fotografije u njihovoj izvornoj rezoluciji. Ali izgledaće mnogo bolje nego prije.

Kao i uvijek, ove fotografije će biti zaštićene  WhatsApp-ovom end-to-end enkripcijom koja obezbjeđuje da samo vi i osoba s kojom komunicirate možete vidjeti HD fotografiju.

HD fotografije se uvode globalno tokom sljedećih nekoliko nedelja, a uskoro bi trebalo da dođu i HD video snimci.

(IT mixer)