Instagram testira AI alatku eksterne kompanije Yoti koja verifikuje godine skeniranjem lica korisnika

 

Instagram testira nove metode koje će omogućiti da se verifikuju godine korisnika, a to uključuje i AI alatku eksterne kompanije Yoti. Aplikacija određuje koliko je korisnik star skeniranjem njegovog lica.

Zvanično, korisnik mora da ima bar 13 godina kako bi mogao da kreira Instagram nalog, međutim kompanija već godinama ne nameće ovo pravilo. Do 2019. godine nije se trudila da od korisnika traži ni godinu rođenja, niti da verifikuje tu informaciju.

Ipak, nakon brojnih pritisaka i primjedbi od strane eksperata za sigurnost djece, Instagram je predstavio više funkcija da se verifikuju godine starosti, kao i metode da razdvoji mlađe korisnike od odraslih.

Yoti je poznata kompanija kada je u pitanju onlajn sistem verifikovanja starosti i ličnih dokumenata, a korišćenje tehnologije ove kompanije je verifikovano od strane regulacionih tijela u brojnim zemljama. Alatke koriste različite signale lica kako bi se odredile približne godine korisnika.

Sistem kompanje Yoti može da se isproba i na webu (kompanja ističe da ne zadržava nikakve podatke koje korisnik podijeli), zajedno sa stopama preciznosti i drugim parametrima.

Ostaje da se vidi kako će se sistem kompanije Yoti uklopiti u Instagram, kao i da li je alatka dovoljno bezbjedna za svrhe u koje će se koristiti.

(The Verge)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.