DirectStorage bi mogao promijeniti video igre kakve poznajemo, s vremenom učitavanja od jedne sekunde i velikim otvorenim svjetovima. Microsoft procjenjuje da će tehnologija smanjiti korištenje CPU resursa za 20% do 40%. Forspoken, koji stiže u oktobru, bila bi prva igra koja će iskoristiti prednosti ove tehnologije.

DirectStorage tehnologija obećava poboljšanje vremena učitavanja igara i otvaranje novih pejzaža. Microsoft je kreirao program za Windows 11 koji utvrđuje da li je vaš sistem kompatibilan sa ovom tehnologijom. Xbox Game Bar će podržavati PC DirectStorage. Prikazuje da li podržava DirectX 12 Ultimate API, HDR i Auto HDR u izborniku opcija i spreman je za korištenje ove tehnologije.

Zahvaljujući novoj beta verziji funkcije Microsoft Game Bar u Windows 11, sada možete odrediti da li je vaš sistem pripremljen za DirectStorage (otvara se u novoj kartici). Možete provjeriti da li je vaš sistem spreman za DirectX 12 Ultimate na kartici Gaming Features u meniju postavki. Takođe možete omogućiti HDR i Auto HDR bez posjete nekoliko stranica s postavkama Windowsa, a sada se prikazuje spremnost vašeg sistema za nadolazeću funkciju DirectStorage.

Ukoliko zahtjev nije ispunjen, sistem preporučuje alternative kako bi DirectStorage bio usklađen. Samo Windows insajderi koji su preuzeli Xbox Insider Hub iz Windows prodavnice će videti ovu opciju. DirectStorage može omogućiti vrijeme učitavanja video igara od jedne sekunde. Da bi funkcionisao, DirectStorage zahtijeva NVMe SSD. Nova Microsoft aplikacija ispituje svaku particiju za skladištenje zasebno kako bi odlučila koja je optimalna, a koja nije u skladu s formatom.

Kompanija predviđa da će ovaj pristup smanjiti upotrebu CPU-a za 20% do 40% i poboljšati performanse igre. Forspoken će biti prva igra koja koristi ovu tehnologiju sa ekranima za učitavanje ispod sekunde.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.