Intel je predstavio dva nova Nervana čipa NNP-T1000 i NNP-I1000 namijenjena upotrebi u sektorima kao što je cloud računarstvo i vještačka inteligencija (AI)

 

Intel je i službeno predstavio dva nova Nervana čipa za neuronske mreže, NNP-T1000 i NNP-I1000. To su prvi Intelovi ASIC čipovi namijenjeni prvenstveno upotrebi u sektorima kao što je cloud računarstvo i vještačka inteligencija i svojevrsni su nasljednici Nervana Spring Hill čipova o kojima je bilo riječi ovog ljeta .

Čip s oznakom T namijenjen je učenju vještačke inteligencije, a čip s oznakom I je energetski djelotvoran čip za inferenciju.

Uz ova dva čipa Intel je predstavio i Intel Movidius Myriad VPU za potrebe kao što je multimedija i računarni vid.

Pročitajte još: AMD-ov novi čip Navi 23 GPU će imati podršku za ray tracing

Upravo na ovom posljednje navedenom području obećan je rast performansi od 10 puta, performanse vezane za inferenciju trebale bi biti šest puta veće u odnosu na konkurenciju.

Te tvrdnje će morati da se dokažu u stvarnom svijetu, ali sigurno je pretpostaviti da će svako ko se oslanja na Intelovu tehnologiju za vizuelni AI rad to htjeti da osjeti u radu.

Morate biti strpljivi prema Movidius čipu koji će se na tržištu pojaviti tek u prvoj polovini iduće godine.

On će predstavljati veliki skok za AI performanse, barem među kompanijama koje se ne oslanjaju na rivale poput NVIDIA .

Intel je upozorio da slaba tačka korišćenja AI zahtijeva da se performanse udvostruče svakih 3,5 mjeseca a to se neće dogoditi ako se kompanije jednostavno oslanjaju na konvencionalne CPU.

A kada se internetski divovi poput Facebooka i Baidua uvelike budu oslanjali na Intel za AI, možda ćete vidjeti i praktične prednosti poput bržeg učitavanja web mjesta ili naprednijih AI funkcija.

(Bug/IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.