Na CES 2024, Intel je predstavio svoj revolucionarni Lunar Lake procesor, poznat po svojoj vrhunskoj arhitekturi memorije u paketu (MoP – Memory on Package). Sa postavkom 4+4 jezgra i korištenjem LPDDR5X-8533 memorije, Lunar Lake obećava superiorne performanse u odnosu na svog prethodnika, Meteor Lake čip. Zanimljivo je da se očekuje da memorijske komponente ovog procesora dolaze od Microna.

Insajderske informacije su ranije nagovještavale da Lunar Lake nudi memorijske kapacitete u rasponu od 8GB do 32GB. S obzirom da se memorija ne može nadograditi, izbor veličine memorije postaje ključna odluka za korisnike.

Dok Arrow Lake procesor deli svoj Xe-LPG grafički okvir sa Meteor Lakeom, Lunar Lake debituje sa novim grafičkim dizajnom inspirisanim Battlemageom (Xe2). Iako je Intel na CES-u 2024 u fokus stavio proizvode usmjerene na klijente, šutjeli su o bilo kakvom nadolazećem planu ili zavirivanju u njihovu naprednu diskretnu grafiku. Naglasak na događaju bio je Lunar Lake System on Chip (SoC), jedina Xe2 ponuda prikazana.

Tehnološka industrija se 2024. godine priprema za duboki pomak ka integraciji umjetne inteligencije (AI) u kompjuterska rješenja. U skladu sa ovom evolucijom, Intelovo Meteor Lake i Arrow Lake imaju specijalizovanu Neural Processing Unit (NPU), obezbjeđujući robusna poboljšanja AI. Ali Lunar Lake se izdvaja uvođenjem nadograđenog NPU procesora, koji je spreman da pruži impresivan trostruki porast performansi. Precizno projektovan za efikasnost, Lunar Lake cilja na potrošnju energije od 17 do 30 vati pod aktivnim hlađenjem. Za uređaje s pasivnim mehanizmima hlađenja, može raditi čak i do 8 vati. Sa takvim napretkom, Lunar Lake procesor je spreman da se bori sa nadolazećim rivalima kao što je Qualcomm X Elite serija za 2024. godinu.

(IT mixer / computerbase.de)