Internet Archive i njihov Wayback Machine servis bili su nekoliko dana pod jakim DDoS napadima

 

Internet Archive objavila je da su tri uzastopna dana „bombardovani“ DDoS taktikom napada. Naveli su da su konstantno dobijali na desetine hiljada lažnih upita u sekundi, što je otežalo i u pojedinim intervalima potpuno blokiralo pristup njihovim servisima.

Iako je institucija iz San Francisca uvjerila korisnike da su njene kolekcije i web arhive bezbjedne, što je dobra vijest, ona upozorava da je usluga i dalje neispravna za onlajn biblioteku i njenu Wayback Machine.

Osnivač Internet Archive-a, Brewster Khale, naveo je da sopstvenim naporima i uz pomoć drugih kompanija, ubrzano rade na rješavanju problema i uspostavljanju normalnog pristupa biblioteci sadržaja.

Otkako je počela poplava lažnog mrežnog saobraćaja, napadači su pokrenuli „desetine hiljada lažnih zahtjeva za informacijama u sekundi“, kaže Chris Freeland, direktor bibliotetskih usluga u Arhive-u.

Internet Arhiv trenutno vodi pravne bitke protiv velikih američkih izdavačkih kuća i diskografskih kuća, koje su tu stranicu optužile za kršenje autorskih prava i traže stotine miliona dolara odštete.

Ko god radi DDoS-ing ostaje nepoznat, izjavio je Chris Freeland, direktor bibliotetskih usluga u Arhive-u, a istrage se nastavljaju.

 

Napad na British Library

 

Izgleda da je sve to dio jednog šireg talasa napada na slične institucije koji su se dešavali u posljednje vrijeme.

Jedna od institucija koja je pomenuta je British Library, čiji je online informacioni sistem u oktobru 2023. godine bio meta ransomware napada. Hakovanje je dovelo do toga da web stranica Britanske biblioteke nije radila skoro mjesec dana.

Svjetski poznata biblioteka ima jednu od najvećih kolekcija knjiga na svijetu. Njen glavni katalog, koji uključuje detalje o štampanim i rijetkim knjigama, kao i časopise, karte i notne zapise,  izuzetno je važan za istraživače širom svijeta.