Čini se da ne prođe ni jedna nedjelja bez vijesti o hakerskim napadima na velike kompanije, ili državne institucije širom svijeta.

I dok su do sada u fokusu bile društvene mreže Facebook i Twitter, kao i Google, sada je u pitanju hakerski napad sličan Holivudskim filmovima.

Naime, američki FBI je saopštio da su hakerske grupe povezane sa Iranskom vladom u decembru 2018 uspjele da napadnu kompaniju Citrix. Za one koji ne znaju, Citrix je vodeća kompanija kada su u pitanju cloud i softverske usluge za Američku vladu, odbrambenu, aero i svemirsku industriju.

FBI sumnja da pravi cilj ovih napada nije bio sam Citrix, već podaci o mrežama i serverima kompanija koje su koristile Citrixove usluge. Najmanje 6 terabajta podataka je ukradeno, a dio tih podataka je vezan i za agenciju NASA kao i za Saudijsku državnu naftnu kompaniju.

Takođe, istražuje se još jedan napad koji se desio 4. marta ove godine, dok neki stručnjaci za bezbjednost sumnjaju da je ova hakerska grupa pristupala osjetljivim podacima čak cijelu deceniju.

Izvor: danas.rs