Testirano je 35 različitih modela brzih punjača, različitih proizvođača i ovu ranjivost pronašli kod čak 18 modela

 

Zlonamerne aplikacije mogu da ukradu lične podatke, broj kreditne kartice, lozinke, ili da zaključaju telefon i da traže „otkupninu“. Međutim, poslednji bezbjednosni propust koji su otkrili kineski stručnjaci za sajber bezbjednosti mogao bi preko brzih punjača u potpunosti da uništi vaš telefon.

Istraživači iz kompanije „Tencent Security Labs“ otkrili su da je moguće napasti firmware (osnovni softver) preko punjača koji podržavaju brzo punjenje pametnih telefona i tako ga modifikovati da punjač uništi svaki uređaj koji se priključi na njega, prenosi.

Da bi uređaji iskoristili mogućnost brzog punjenja, moraju da komuniciraju sa samim punjačem. Punjač mora da zna koliko je energije ostalo u bateriji, koliki je njen kapacitet, koju voltažu koristi i, naravno, koja je temperatura same baterije.

Kako bi komunicirali, koriste firmware i mikroprocesor koji prikuplja i analizira sve informacije.

Hakerima je dovoljno da se priključe na takav punjač, modifikuju firmware (ubace nekoliko linija sopstvenog koda) i prilikom sljedećeg spajanja sa uređajem, punjač može da izazove pregrivanje baterije, kratak spoj ili čak eksploziju uređaja.

Problem je što je moguće i preko brzih punjača zaraziti uređaj. To znači da bi takav uređaj mogao da zarazi svaki drugi brzi punjač sa kojim bude spojen.

Testirano je 35 različitih modela brzih punjača, različitih proizvođača i ovu ranjivost pronašli kod čak 18 modela. Nisu htjeli da otkriju koji su to modeli, odnosno ko su njihovi proizvođači.

Za sada, korisnicima se savjetuje da koriste samo originalne punjače, kao i da ih ne pozajmljuju nepoznatima.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.