I Sony i Microsoft naplaćuju igračima pretplatu kako za pristup onlajn igranju za više igrača. Čak je i Nintendo stupio u akciju s Switchom, ali čini se da bi Microsoft mogao razmotriti odustajanje od naplate pretplate za Xbox Online Multiplayer. Umjesto toga mogli bi učiniti potpuno besplatnim da igrači igraju online međusobno.

To je prema postu poznatog Xbox insajdera Klobrille koji je citiran u forumskom postu: „Pitanje nije da li će pretplata za Multiplayer pristup pasti. Pitanje je kada“. Pod pretpostavkom da je to istina, to bi moglo predstavljati veliki pomak za Microsoft u smislu strategije, a moglo bi predstavljati i potencijalni gubitak prihoda.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da bi to moglo biti istina. Microsoft je nedavno prestao prodavati 12-mjesečne pretplate za Xbox Live Gold. Umjesto toga nude samo opcije od 1 i 3 mjeseca. Moguće je da se Microsoft sprema za tranziciju i ne želi da se zaglavi s previše naslijeđenih pretplata.

Iako bi to moglo značiti gubitak prihoda za Microsoft, neki nagađaju da se Microsoft nada da bi to moglo potaknuti igrače da se prijave za Xbox Game Pass uslugu. Što bi u osnovi bilo nešto poput Netflixa za igre. Microsoft još nije zvanično komentarisao glasine, tako da za sada ovu informaciju uzimamo sa rezervom.

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.