Apple bi se mogao fokusirati na veći domet zumiranja

 

Apple planira uvesti periskopsku telefoto kameru u liniju iPhone-a 2022. godine, prema istraživačkoj bilješci analitičara TF Securities Ming-chi Kuo o kojoj su izvještavali 9to5Mac, AppleInsider i MacRumors. Navodi se da će južnokorejska kompanija Semco biti u redu da osiguraju oko polovinu ponude periskopske optike.

Periskopske kamere omogućavaju velike fokusne dužine na uređajima poput pametnih telefona kod kojih je fizička dubina vrhunska. Oni koriste prizme i ogledala dužinom uređaja da bi reflektovali i fokusirali svjetlost na senzor, umjesto da senzor postave neposredno iza objektiva kao kod tradicionalnih kamera. Tehnika je u velikoj meri pionirirana od strane kineskih kompanija poput Oppoa i Huaweija, a obe su izdale telefone s 5x zoom objektivima, a Samsung se ove godine pridružio sa modelom Galaxy S20 Ultra.

U 2016. godini, Appleov iPhone 7 Plus bio je prvi flegšip telefon koji je dodao sekundarni 2x telefoto objektiv, koji je kompanija takođe koristila za pružanje informacija o dubini za portretne fotografije. Apple, međutim, nije prevazišao 2x zoom doseg, i pored konkurencije koja se širi na tu ideju. Neki telefoni dodaju više ne-periskopskih telefoto sočiva; Primjerice, Xiaomi Mi 10 Pro ima konvencionalne fotoaparate s žižnim dužinama 2x i 3.7x.

Ako Apple prelazi na periskop, onda će vjerojatno osigurati domet od 5x ili više. Huaweijev P40 Pro Plus ima najveći optički domet bilo kojeg trenutnog pametnog telefona sa svojim 10x periskopskim sočivima.

 

(TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.