Developeri su dodavanjem Phosh korisničkog interfejsa na Debian učinili Mobian operativnim sistemom za pametne telefone

 

Otkako je sve više pametnih telefona dizajniranih da bi mogli pokretati GNU/Linux distribucije, postoji i sve više developera koji rade na operativnim sistemima upravo za pametne telefone. A jedan od posljednjih je Mobian, koji nije baš potpuno nova distribucija već skup softvera načinjenih da bi pokretali popularni Debian OS na pametnom telefonu ili tabletu.

Tako nešto uspjelo je developerima dodavanjem Phosh korisničkog interfejsa na Debian. I na takav načing učinili ga što sličnijim operativnom sistemu za pametne telefone. Pored toga dodali su i nekoliko mobilnih aplikacija za web surfanje, upravljanje datotekama, gejming i komunikaciju. Sve u svemu, jedan vrlo zanimljiv „paket“.

Podržane aplikacije uključuju Chromium, Firefox, Calls, Files i Telegram, nudi se media player, Mastadon client, tekst editor, pratilac vremena, Manga čitač i provjerilac (eng. authenticator).

Već postoje Mobian fotografije za Pinephone i postoje planovi da se omogući softver na Librem 5 pametni telefon i PineTab tablet. Dakle, misli se na mnogo stvari bez obzira što nije riječ o hardverski najboljim mogućim rješenjima. Svakako su pametni telefoni s ovim svježim operativnim sistemom zanimljivi. Ako nikom drugom, onda bar entuzijastima.

A na kraju iza svega i stoje entuzijasti, čiji je cilj stvoriti nešto zanimljivo, originalno, novo i funkcionalno. Ukratko, alternativu onome što postoji na tržištu. I svakako im to polazi za rukom jer Mobian ima i noćni mod rada, nudi podršku za WiFi i datotečni saobraćaj, zajedno s Bluetooth i GPS načinima povezivanja. Radi i hardver-akcelerirani video, kao i audio. Nažalost, ne postoji podrška za baš sav hardver.

Na primjer, Mobian još uvijek ne podržava kameru, enkripciju cijelog diska, USB umrežavanje i USB OTG. Ali, s vremenom će biti i to omogućeno jer Mobian je posao u stvaranju i sve će doći na svoje.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.