Prema IT Insajder servisu najčešći pozitivni utisci programera u Srbiji o ovdašnjim poslodavcima jeste: fleksibilno radno vrijeme, zanimljivi i izazovni projekti, mogućnost za usavršavanje i napredovanje, dobri međuljudski odnosi, kao i dobijanje povratne informacije nakon razgovora za posao

 

Ovi podaci IT Insajder platforme su sa najposjećenijeg sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji HelloWorld.rs. Ovaj sajt trenutno broji 1400 prilika za zaposlenje i preko 3.500 verifikovanih komentara o domaćim IT poslodavcima.

Da raste interesovanje za informacijama o IT kompanijama dokazuje i stalni rast posjećenosti sajta HelloWorld, koji premašuje 200.000 posjeta mjesečno.

 

Komentari o domaćim IT poslodavcima su većinom pozitivni

 

IT Insajder je platforma gdje svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu, kao i iskustva sa razgovora za posao.

Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocjenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada. Projekat IT Insajder je prvi ovog tipa na domaćem IT tržištu.

Zanimljiv podatak je da je čak 60% komentara o poslodavcima pozitivno, odnosno njihovi autori preporučuju ocijenjenu kompaniju. Sve recenzije su verifikovane, a validacija se vrši potvrdom e-mail adrese. Omogućena je i validacija LinkedIn nalogom autora komentara, kako bi se istakla vjerodostojnost napisanog. Autor recenzije bira da li želi da bude anoniman.

„Važno je napomenuti da do sada nijedna recenzija, niti profil kompanije nisu uklonjeni na zahtjev poslodavca, jer smatramo da je to kontraproduktivno za kandidate, kompanije, ali i naš sajt, čija je misija povećanje transparentnosti domaćeg IT tržišta rada“, objašnjava Tamara Prodanović sa sajta HelloWorld.rs.

 

Kolike su prosječne IT plate u Srbiji?

 

Zarad neophodnog podizanja transparentnosti domaće IT industrije, prošle godine je IT Insajderu dodata sekcija „Plate“, gdje zaposleni mogu anonimno da napišu neto iznos zarade.

Na ovaj način zainteresovanim kandidatima je omogućeno da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije o kompaniji. Prema podacima koje je sajt HelloWorld do sada prikupio, prosječna plata senior programera iznosi 1.724 €, medior programera 1.144 €, a juniora 736 €.

Recenzije bivših i sadašnjih zaposlenih igraju presudnu ulogu u percepciji brenda poslodavca i utiču na privlačenje kvalitetnog kadra. Zainteresovani kandidati najviše vjeruju informacijama „iz prve ruke“, te je važno da poslodavci ne ignorišu napisane komentare.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.