Japanske vlasti su počele da koriste robote u hotelima u kojima su zaraženi koronavirusom s blagim simptomima, u okviru plana oslobađanja kreveta u preopterećenim bolnicama

 

Japanci su počeli da koriste u hotelima robote koji pomažu zaraženima od koronavirusa. Na radnom mjestu danas je debitovao čovjekoliki robot Pepper koji je pozdravio guvernerku Tokija Juriko Koike kada je ušla u hotel.

Pepper nosi hiruršku masku, podsjeća pacijente da redovno mjere temperaturu i savjetuje im da se što više odmaraju.

U hotelima ima doktora i medicinskih sestara, a pacijenti imaju pristup aplikacijama na računarima i tabletima u kojima bilježe svoju temperaturu i simptome.

Drugačiji, nečovjekoliki roboti zaduženi su za čišćenje u lobijima hotela gde će pacijenti dolaziti po obroke, u cilju smanjenja rizika od infekcije.

Za pacijente s blagim tegobama, vlasti Tokija su do sada iznajmile pet hotela u kojima ima između 1.500 i 2.800 soba.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Japanu kod više od 14.000 osoba, od kojih su umrle 432.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je danas da će vanredno stanje zbog korona virusa koje ističe sljedeće nedjelje biti produženo za oko mjesec dana.

Abe je rekao da je zdravstveni sistem Japana i dalje pod velikim pritiskom.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.