Bivša Valveova dizajnerka pokrenula je novu kompaniju koja AR naočare dovodi u igre na ploči.

Bivša Valveova dizajnerka i inovatorka Jeri Ellsworth osnovala je još 2013. godine kompaniju Technical Illusions koja je kasnije preimenovana u castAR s idejom razvoja sistema proširene stvarnosti, ali usprkos investiciji od 15 miliona dolara kroz nekoliko godina je zapala u finansijske probleme.

Jeri i njena ekipa sada se vraćaju u igru, nakon što su otkupili sve patente i osnovali novu kompaniju pod nazivom Tilt Five te pripremaju izlazak nove verzije AR naočara.

One će biti namijenjene specijalno za igranje igara na ploči, a finansiranje projekta kreće putem Kickstartera, gdje žele skupiti 450.000 dolara pa i vi možete učestvovati u razvoju ako uložite 299 dolara u osnovni kit.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci Tilt Five je testirao svoju tehnologiju na različitim hardverskim sajmovima poput Pax Westa i GenCona i saznao da postoji veliki interes za igranje igara na ploči kojima će hologrami na laganim AR naočarama pružiti ugođaj video-igara.

Pročitajte još: Napustio školu zbog igre Fortnite, otac ga podržao, igra deset sati dnevno

Naočare se sastoje od polariziranih leća, dvije kamere i ugrađenih HD mikro projektora koji projektuju 3D sliku s računara ili telefona na retroreflektivnu površinu s ugrađenim LED-ovima koji reflektuju sliku nazad ka očima korisnika. Osim naočara u kitu za igranje ćete dobiti specijalnu Gameboard ploču te Wand kontroler.

Jedna kamera skenira LED-ove za praćenje lokacije i pokreta glave, dok druga služi za računarni vid i prati ruke igrača, karte, žetone i druge objekte na ploči, što na kraju rezultuje zanimljivim igraćim iskustvom, kao što možete vidjeti u videu.

Sistem igraču nudi vidno polje od 110 stepeni, što je puno više od drugih sistema poput HoloLensa i Magic Leapa. Osim naočara za igranje trebaćete specijalnu Gameboard ploču te Wand kontroler.

Ukratko rečeno, Jeri misli da će ovo na najbolji način spojiti igre na ploči i video-igre, što je do sada već pokušavano, ali nikada nije ostvarilo neki veći uspjeh među igračima.

Nekoliko game developera već je potpisalo ugovor s kompanijom, uključujući Fantasy Grounds koji proizvodi aplikacije za virtuelne igre na ploči Dungeons & Dragons, Call of Cthulhu i Pathfinder.

Ukoliko crowdfunding kampanja na Kickstarteru bude uspješna naočare će se započeti isporučivati u junu 2021. godine.

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.