Kontroverzni biznismen s IT korijenima i aktivan u kripto zajednici uhapšen je ovoga ponedjeljka u Španiji zbog višegodišnjeg neplaćanja poreza u SAD

 

John McAfee, osnivač nekada vrlo poznate antivirusne kompanije, koja i dalje bez njega funkcioniše pod njegovim prezimenom, posljednjih se godina bavio investiranjem u kriptovalute, promovisanjem inicijalnih javnih ponuda digitalnih coina (ICO), a pokušao se kandidovati i za predsjednika SAD-a.

Kontroverzni 75-godišnji biznismen već neko vrijeme u medijima se ne pojavljuje zbog svojih poslovnih uspjeha nego raznih aktivnosti kojima je, očigledno, cilj samopromocija. Posljednja McAfee-jeva izjava koju javnost pamti jest ona gdje najavljuje da će „javno pojesti svoj polni organ ako bitcoin do kraja 2020. ne bude vrijedio milion dolara“. Uzgred, za ispunjavanje ovog proročanstva ostaje mu još malo vremena.

 

Moguća kazna i do 30 godina zatvora

 

Dok je posljednjih godina radio na raznim projektima vezane za kriptovalute McAfee je navodno zaradio preko 23 miliona dolara za razne promotivne aktivnosti. Međutim, u razdoblju od 2014. do 2018. godine propustio je da preda poreznu prijavu vlastima SAD-a i na zaradu plati porez.

Protiv njega je tako u junu podignuta optužnica, a on je brže-bolje zbrisao „na odmor“ u Španiju.

Španska policija uhapsila ga je prema nalogu američkog ministarstva pravosuđa ovoga ponedjeljka. Trenutno se nalazi u pritvoru i čeka odluku o izručenju SAD-u.

Optužnica se sastoji od 10 tačaka, po pet za utaju poreza i izostanak porezne prijave. Ukupna maksimalna kazna za sva ova djela mogla bi biti i do 30 godina zatvora uz plaćanje kazne od 350.000 dolara. Iznos poreza koji McAfee duguje nije objavljen.

Osim neplaćanja poreza u SAD optužbe protiv McAfee-ja uključuju i učestvovanje u prevarama vezanim uz ICO ponude koje je promovisao. O tomu se dodatno oglasila Komisija za vrijednosne papire (SEC).

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.