Hrvatski Robotiq.ai potvrdio 900 hiljada evra vrijednu investiciju za svoje “softverske robote”

 

Robotiq.ai je pridobio češki fond rizičnog kapitala J&T Ventures koji je danas i zvanično objavio ulaganje od ukupno 900 hiljada evra u dvije tranše. Fond je dio grupacije J&T, aktivne od 1994. godine, koja je dosad ulagala uglavnom na tržištima istočne Europe i Rusije, s naglaskom na finansijski sektor, nekretnine, energetiku i turizam. Ovo im je prva investicija u Hrvatskoj.

Čime se to u Robotiqu bave, pa da investitorima vrijedi blizu milion eura? Robotiq.ai proizvodi tzv. softverske robote koji rade zamorne poslove s dokumentima umjesto nas.

Zasad imaju samo jedan proizvod: softversku platformu za automatizaciju poslovnih procesa korišćenjem softverskih robota, poznata po engleskoj skraćenici RPA (robotic process automation, odnosno robotska automatizacija procesa).

Softverski roboti, ponekad zvani i digitalni radnici, zaposlenima štede vrijeme u izvršavanju repetitivnih i monotonih zadataka. Takvi roboti mogu obaviti sve korake kao i čovjek – klikati po aplikacijama, kopirati podatke, čitati tablice u Excel-u i e-poštu…

Darko Jovišić, suosnivača i glavnog izvršnog direktora tvrtke Robotiq.ai objašnjava:

„Uglavnom je tu riječ o administrativnim procesima u odjelima kao što su back-office, računovodstvo, kontroling, pozivni centar ili HR. Implementacijom ovakvog rješenja mi zapravo izvlačimo robota iz ljudi, to jest zaposlenima omogućavamo bavljenje kompleksnijim i kreativnijim poslovima umjesto istim operacijama svaki dan.“

Osim podizanja efikasnosti organizacije, platforma Robotiq također poboljšava i korisničko iskustvo jer krajnji klijenti uslugu mogu dobiti brže i tačnije, s obzirom na to da je robot dostupan 24/7, ne uzima godišnji i ne radi greške.

Zbog jednostavnosti tehnologije, procesi se mogu vrlo brzo automatizovati (u sedmicama), a tipično povrat na investiciju se ostvaruje unutar godine dana.

Robotiq.ai trenutno ima 10 stalno zaposlenih i nekolicinu vanjskih suradnika. Broj zaposlenih trebao bi biti značajno povećan do kraja ove godine. Trenutno njihova rješenja koristi desetak aktivnih klijenata u različitim industrijama, u SAD-u, Južnoj Africi, Austriji, Srbiji i Hrvatskoj. Uglavnom su to veće kompanije poput Dunav osiguranja, OTP banke ili Rimac Automobila.

U prošloj godini su ostvarili 400 hiljada evra prihoda, od čega se pola odnosi na licence. Tokom 2020. namjeravaju da udvostruče prihode.

(Netokracija)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.