Osnivač WikiLeaksa Julian Asanž pušten je iz zatvora nakon što je pristao priznati krivicu za kršenje Zakona o špijunaži. Vijest je objavio WikiLeaks na svom nalogu na X-u (nekadašnjem Twitteru), gdje su takođe objavili video koji prikazuje Asanža kako ulazi u avion na aerodromu Stansted. Asanž je pušten uz kauciju od strane Višeg suda u Londonu, a očekuje se da finalizira dogovor o priznanju krivice u sudnici u Sjevernim Marijanskim Ostrvima 26. juna.

Pismo Ministarstva pravde SAD, koje je dobio Washington Post, otkriva da će Asanž priznati krivicu za „zavjeru radi nezakonitog pribavljanja i širenja povjerljivih informacija vezanih za nacionalnu odbranu Sjedinjenih Država.“ Nakon sudskog postupka, Asanž će se vratiti u Australiju, svoju matičnu zemlju. Prema izvještajima CBS Newsa, tužioci Ministarstva pravde SAD preporučili su kaznu od 62 mjeseca, ali pošto je Asanž već proveo više od pet godina u britanskom zatvoru, neće provesti dodatno vrijeme u zatvoru u SAD.

Dok je bio glavni urednik WikiLeaksa, Asanž je objavio povjerljive američke dokumente koje je pribavio uzbunjivač i bivši obavještajni oficir američke vojske Chelsea Manning, otkrivajući detalje o ratovima u Afganistanu i Iraku. 2010. godine Švedska je izdala nalog za hapšenje Asanža zbog optužbi za seksualni napad, koje su kasnije povučene 2017. godine.

Nakon što je izgubio žalbu protiv naloga, Asanž je potražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je živio sedam godina prije nego što je izbačen. Tadašnji predsjednik Ekvadora Lenín Moreno opisao je Asanžov azil kao „neodrživ i više neizvodljiv“ zbog njegovog „nekulturnog i agresivnog ponašanja.“ Londonska Metropolitanska policija ga je potom uklonila iz ambasade i uhapsila po nalogu za izručenje SAD.

WikiLeaks je naveo da je Asanž napustio maksimalno obezbijeđeni zatvor Belmarsh nakon „1.901 dana.“ Organizacija je pripisala zasluge za postizanje dogovora o priznanju krivice „globalnoj kampanji“ „zagovornika slobode štampe, zakonodavaca i lidera iz različitih političkih spektra“ koji su omogućili „duge pregovore sa Ministarstvom pravde SAD.“

(IT mixer / Engadget)