Dugo se pretpostavljalo sada je i dokazano

 

Jupiterov satelit Evropa već se dugo vremena promatra kao vrlo izgledan kandidat za mjesto na kojem bi se mogao pronaći vanzemaljski oblik života jer naučnici vjeruju da se ispod ledene kore tog satelita nalazi veliki slani okean.

Već dugo vremena percepciju o mogućem životu na Evropi oblikuje činjenica da kroz njezinu koru u atmosferu izlaze veliki stubovi pare pod pritiskom, a naučnici su dosad bili uvjereni da je riječ o vodenoj pari.

Naučnici NASA sad su prvi put i direktno otkrili prisutnost vodene pare u Evropinoj atmosferi te time odagnali i najveće sumnje u to da Jupiterov satelit Evropa skriva vodu ispod svoje površine.

Otkriće je napravljeno korištenjem opservatorije W.M. Keck na Havajima, gdje je međunarodni tim stručnjaka analizirao hemijski sistem atmosfere Evrope koristeći podatke dobijene spektrografom.

 

Voda na Jupiterovom satelitu Evropi u gasovitom stanju, ispod leda okean ili plitki bazeni tekuće vode

 

Tražili su određene frekvencije infracrvenog svjetla koje su povezane s prisutnošću određenih tipova molekula te su upravo na taj način pronašli i frekvenciju koja je povezana s prisutnošću molekula vode. To je ujedno i prvi put da je pronađen direktan dokaz postojanja vodene pare iznad površine Jupiterovog mjeseca Evrope.

Dakle prisutnost vode je potvrđena, ali u gasovitom agregatnom stanju.

„Dok još uvijek nismo direktno otkrili tekuću vodu, pronašli iduću najbolju stvar, vodu u obliku pare“, kaže Lukas Paganini, NASA-in planetarni naučnik.

Paganini i njegov tim otkrili su da se ti izvori vodene pare koja izbija s površine Evrope pojavljuju jednom u 17 dana. No jednom kad se dogodi erupcija, onda se to događa punom snagom, odnosno oslobađanjem 2.360 kilograma materijala po sekundi, što je dovoljno vode da se u nekoliko minuta napuni olimpijski bazen.

Naučnici sada još više vjeruju da se ispod ledene površine Jupiterovog mjeseca nalazi okean, no postoji i još jedno moguće objašnjenje za vodenu paru u Evropinoj atmosferi – plitki bazeni tekuće vode netom ispod ledene površine.

NASA-ina nedavno potvrđena misija na Evropu – Clipper, trebala bi popuniti preostale rupe u tom istraživanju, odnosno maknuti i upitnik s pitanja postoji li tekuća voda na Evropi? Ta je misija zakazana za 2025. godinu.

Dakle, do kraja iduće decenije najveća misterija Jupiterovog satelita Evrope biće nam poznata.

(NN / Zimo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.