Agencija za zaštitu ličnih (osobnih) podataka Hrvatske objavila je obavještenje građanima da su se pojavile lažne nagradne igre na lažnim Facebook stranicama

 

Agencija za zaštitu ličnih (osobnih) podataka Hrvatske upozorila je građane da se na društvenim mrežama ponovno pojavile lažne nagradne igre, generisane kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova. Trenutno je riječ o brendovima Lesnina, Konzum i Lidl, a čiji navodni organizatori od građana ili učesnika traže dostavu fotografije lične karte (osobne iskaznice).

 

Obavezno prijavite policiji

 

Obzirom da u konkretnom slučaju postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela iz čl. 146 Kaznenog zakona (nedozvoljena upotreba ličnih podataka), kao i drugih kaznenih djela, za istraživanje slučaja i procesuiranje počinitelja su nadležni Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno pravobranilaštvo (odvjetništvo) Hrvatske.

Zato AZOP upućuje građane da, ukoliko su u kontekstu ovih lažnih nagradnih igara proslijedili svoje podatke nepoznatim osobama, slučaj prvenstveno prijave nadležnoj Policijskoj stanici.

Agencija za zaštitu ličnih (osobnih) podataka takođe poziva građane na pojačani oprez kada su u pitanju njihovi lični podaci te da iste ne prosljeđuju nepoznatim kao i nedovoljno poznatim licima čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

IT mixer je već  pisao koje podatke nikako ne smijete dijeliti putem interneta, ali potrebno je više puta da se ponovi.

Ukoliko žele učestvovati u određenim nagradnim igrama, građanima se savjetuje da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru najprije provjere vjerodostojnost i organizatora nagradne igre, kao i izvor objave iste.

Zato OPREZ, IT mixer ponekad organizuje nagradne igre ali nikad od vas nikada neće tražiti bilo kakva dokumenta i ne nasjedajte na takve prevare, ako vam neko traži novac ili dokumenta ili bilo šta sumnjivo zaboravite nagradu u pitanju je prevara.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.