Vazdušna luka u Hong Kongu opremljena je najsofisticiranijim dezinfekcijskim sistemima i robotima na svijetu a sad uvodi i specijalnu kabinu CleanTech J-1

 

Vazdušna luka HKIA u Hong Kongu započela je testirati najnaprednije sisteme za dezinfekciju ljudi od COVID-19 virusa, koje će u početku koristiti samo aerodromsko osoblje, ali kasnije će se primjenjivati i na putnicima. Osim robota koji UV svjetlom dezinfikuju sanitarne prostore, vazdušna luka je dobila i specijalnu kabinu CleanTech J-1, koju je istoimena kompanija razvila za dezinfekciju čitavog tijela.

Prije ulaska u kabinu sistem prvo mjeriti temperaturu, kada uđete započinje proces dezinfekcije. Prema tvrdnji proizvođača sistem bi trebalo da ukloni 99,99 posto koronavirusa s površine vaših tijela i odjeće bez negativnih nuspojava po zdravlje, kao što možete vidjeti u videu.

CleanTech kaže da kabina sadrži sistem koji pomoću fotokatalizatora i „nano igala“ (ne objašnjavaju što je to), ubija sve bakterije i viruse sprejem koji se nalazi pod negativnim pritiskom. To je izolacijska tehnika koja se već koristi u bolnicama i medicinskim ustanovama za sprečavanje širenja zaraze.

Trebalo bi naglasiti da ovo može da ukloni virus samo eksterno s odjeće i kože. To znači da vam neće pomoći ako ste već zaraženi, niti će prepoznati zarazu ukoliko osoba nema simptome.

Vazdušna luka u Hong Kongu osim ovih sistema planira da provodi detaljnu dezinfekciju svih prostora u aerodromu i izvan njega. Zato će sve stolice, rukohvate, dugmade za pozivanje dizala, check-in pultove, pokretne trake za prtljag i druge objekte i prostore konstantno tretirati sredstvima za dezinfekciju.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.