Kiparska vlada je pozvala na dobrovoljno korišćenje domaće mobilne aplikacije za lociranje ljudi koji su možda bili u kontaktu s osobama zaraženim virusom korona.

Ministarstvo za istraživanje, inovacije i digitalizaciju je danas saopštilo da aplikacija COVTRACER, razvijena u saradnji sa vladinim istraživačkim centrom, koristi GPS podatke da bi pratila dnevno kretanje pojedinaca.

Ti podaci se prikupljaju u logu telefona i korisnici pozitivni na virus korona mogu da ih podijele sa zdravstvenim službama. Vlasti bi potom iskoristile podatke da dođu do svih koji su eventualno bili u kontaktu sa zaraženim.

Ministarstvo je navelo da je upotreba aplikacije „izričito dobrovoljna“ i da samo vlasnici mobilnih telefona mogu da predaju podatke vlastima.

Druga aplikacija zasnovana na blutut tehnologiji je odbačena zbog problema s privatnošću.

Navedeno je da Kipar podržava koordinisani evropski pristup aplikacijama za praćenje koje bi mogle da pomognu u borbi protiv virusa korona širom kontinenta i ubrzaju otvaranje granica uporedo s ukidanjem zabrana putovanja.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.