Start-stop sistem može da naškodi vašem vozilu jer je najveći momenat naprezanja svakog motora, ma koliko modernog, jeste kada se pokreće

 

Start-stop sistem generalno funkcioniše vrlo jednostavno. Kada se zaustavite i izbacite mjenjač „iz brzine“, ovaj sistem ugasi motor, a čim pritisnete kvačilo kako biste ubacili u „prvu“ on startuje motor.

Suština ovog sistema je u tome da se spriječi nepotrebno trošenje goriva dok automobil stoji u mjestu. Proizvođači kažu da njegovom primjenom može da se uštedi od 3% do 10% goriva.

Ono što vozače najviše brine jeste mogućnost kvarova zbog učestalog paljenja i gašenja motora. Znamo da je hladan start jedna od najgorih stvari koja se dešava motoru, anlaser (starter) umjesto npr. pet puta dnevno treba da pokrene motor npr. 100 puta dnevno, a da ne govorimo o akumulatoru koji treba da obezbijedi dovoljno struje za ovoliki broj startovanja motora.

carVertical banner - sponsored

Skoti Kilmer, američki mehaničar koji je popularan na YouTube platformi zbog svojih savjeta u vezi sa automobilima, kaže da stop-start sistem može zapravo da naškodi vašem vozilu.

„Veći deo trošenja na vašem motoru se dešava kada upalite automobil. Ulje se troši, a kada ugasite auto, nestaje, pa kada ga upalite pumpa mora ponovo da radi. Da li zaista želite da stalno palite i zaustavljate svoj automobil“, upitao je on.

Kilmer je rekao da bi to značilo kraći životni vijek za motore, što uglavnom odgovara samo automobilskim kompanijama, a ne vozačima, jer podrazumijeva češće popravke i kupovine.

Srećom, kaže on, postoji dugme koje mnogi automobili imaju na instrument-tabli, a koje obično ima „A off“ logo, poput ovog na slici ispod.

A off

Ovo dugme isključuje stop-start funkciju. Možete da koristite ovo dugme ako odlučite da vam ne treba stop-start, mada ćete morati svaki put da ga pritiskate kada uđete u automobil.

 

Zašto se start-stop sistem ne uključuje svaki put?

 

Važno je imati na umu da rad start-stop sistema zavisi od mnogo faktora. Zato nije rijetkost da neki vozači misle da im start-stop sistem ne radi kako treba, pošto ne isključuje motor svaki put kada se zaustave ili ga povremeno pali dok su zaustavljeni.

Ovaj sistem prima informacije od brojnih senzora i drugih sistema. Na primjer, od senzora koji mu kaže da je mjenjač u neutralnom položaju, senzora brzine, broja obrtaja, temperature motora, kabine i spoljašnje temperature… Takođe prima informacije i od senzora koji prate sam akumulator.

U skladu sa svim gore navedenim, kompjuter će odlučiti kada da gasi motor.

Na primjer, neće ga gasiti ukoliko ste tek krenuli i motor još nije dostigao radnu temperaturu. Takođe ga neće gasiti ako se motor suviše greje, npr. pri vožnji u saobraćajnoj gužvi, pa je potrebno da ventilator ili ventilatori hladnjaka konstantno rade.

Ukoliko istovremeno imate uključeno previše potrošača u automobilu, sistem može da odluči da ne gasi motor kako ne suviše opteretio akumulator.

Ako je spoljašnja temperatura suviše niska ili suviše visoka, start-stop sistem takođe može da bude deaktiviran.

Tu su još neki razlozi zbog kojih start-stop sistem može da se deaktivira, kao npr:

  • Sigurnosni pojas nije vezan
  • Nije dostignuta zadana temperatura u kabini (na klima uređaju)
  • Otvorena hauba
  • Otvorena vrata
  • Automobil na oštroj uzbrdici/nizbrdici
  • Uključen sistem za pomoć pri parkiranju

Ni motor se ne gasi u istom trenutku kod svih vozila. Na primjer, kod nekih je sistem podešen tako da ugasi motor čak i prije nego što se automobil u potpunosti zaustavi.

Što se tiče automatskog paljenja motora, kod vozila sa manuelnim mjenjačem, upaliće se kada pritisnete kvačilo da biste ubacili mjenjač u brzinu. Kada su automatici u pitanju, motor se pali kada podignete nogu sa papučice kočnice ili kada dodirnete gas, zavisi od automobila.

Postoje sistemi koji motor ugase tako da se jedan klip zaustavi u trenutku/položaju neposredno prije nego što bi svećica trebalo da zapali smješu u tom cilindru. Na taj način se motor praktično odmah startuje, anlaser treba samo malo pomogne trošeći pritom manje struje, a potroši se i manje goriva za startovanje motora.

(IT mixer)