Prema nezvaničnim izvorima Nintendo je rekao izdavačima da je datum izlaska Switch 2  konzole predviđen za prvi kvartal 2025. godine

 

Prvobitni izvještaj o datumu izlaska Nintendo Switch 2 nagovijestio je da će biti objavljen u jesen ove godine, međutim nekoliko izdavača je sada obavješteno da očekuju da će ipak ući u 2025. godinu. To znači da bi sljedeća konzola propustila ključni period praznične kupovine, što je obično idealno vrijeme za debi nove konzole.

Predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa dao je komentare tokom razgovora o zaradama za treći kvartal i odbio je komentarisati glasine o nasljedniku druge najprodavanije Nintendo konzole svih vremena. Ali trebalo bi da više čujemo o Nintendovoj narednoj fiskalnoj godini, a nadamo se i o Switchu 2, tokom sljedećeg brifinga o zaradama kompanije početkom maja.

Analiza lanca snabdjevanja iz Omdia-e Hiroshi Hayase sugeriše da će Nintendova sljedeća konzola, za koju se očekivalo da će biti lansirana kasnije ove godine, imati veći ekran i od originalnog Switcha (6,2 inča) i od OLED modela (7 inča), prenosi Bloomberg. To je u skladu s prethodnim  izvještajem o LCD ekranu. Programeri su navodno vidjeli demonstracije novog Switcha prošle godine, a Activision je o tome obaviješten još 2022. godine.

 

Nintendo Switch 2 testiran na Gamescomu?

 

Nintendo je navodno demonstrirao Nintendo Switch 2 iza zatvorenih vrata na Gamescomu prošlog mjeseca. Eurogamer izvještava da su neki programeri od povjerenja rano pogledali Switch 2 i neke tehničke demonstracije o tome kako igre rade na nenajavljenom sistemu.

Navodno je postojao demo poboljšane verzije Zelda: Breath of the Wild koja je dizajnirana da radi na naprednijem hardveru unutar Nintendo Switch 2. Eurogamerov izvještaj prati glasine Jez Cordena iz Windows Centrala da je Nintendo raspravljao o sljedećem – Generation Switch sa odabranim programerima na Gamescomu.

Nintendo Switch, sada star sedam godina, prodao je više od 139 miliona jedinica i isporučio sjajne hitove poput dvije nagrađivane igre Legend of Zelda i Mario Kart 8 Deluxe koji je prodat u preko 60 miliona primjeraka. Ručni hibridni gadget je zadržao entuzijazam duže od većine konzola, a dionice Nintenda su ove sedmice dostigle najviši nivo u istoriji, budući da su investitori u narednih nekoliko mjeseci gledali prema sljedećoj generaciji. Kašnjenje će testirati njihovo strpljenje jer Nintendo produžava život trenutnog Switcha još više.

Nintendo ima relativno rijetku listu igara koje dolaze za Switch ove godine, što analitičar iz Tokija Serkan Toto vidi kao znak da kompanija zadržava svoje najveće hitove za Switch sljedeće generacije.

(IT mixer)